Met behulp van schuim en een windventilator wordt een stormachtig strandtafereel gecreëerd.
Met behulp van schuim en een windventilator wordt een stormachtig strandtafereel gecreëerd.

Ujese Kwis is teamwork voor De Brandslangen

Algemeen 174 keer gelezen

UDEN – Waar staat het nummer 9080588431 voor? Welke Udenaren hebben wel of niet een tijdje op Bonaire gewoond? Wat is het poederachtige spul in de drie plastic zakjes? De Ujese Kwis bevat zeer uiteenlopende vragen en opdrachten, verdeeld over elf categorieën, waarvan 'politiek' en 'evenementen' dit jaar nieuw zijn. Het was zondagavond 27 december voor de 150 deelnemende teams een pittige klus. Leden van de Udense brandweer en hun familie deden mee onder de naam 'De brandslangen' en kwamen in de kazerne bijeen.

Door Ankh van Burk

Gewend als zij zijn aan teamwork worden in het begin van de avond onmiddellijk en snel taken verdeeld. Een ploegje gaat 'de hort op' om de buitenopdrachten te doen, een persoon wordt aangewezen voor de geheime opdracht en de rest gaat aan de slag met de diverse categorieën. Er wordt driftig gebruik gemaakt van laptops en smartphones om via internet aan de goede antwoorden te komen. Dat lijkt simpel, maar valt bij sommige vragen tegen. Zo kost de vraag hoeveel inwoners Uden had in 1950, 1975, 2000 en 2015 een hele avond zoeken en blijft 1975 onbeantwoord.Het thuisfront wordt ook ingeschakeld. Boeken over het Ujes dialect of  het liedboek Knoer Knor van de Knoerissen uit 1998 worden thuis uit boekenkasten geplukt en in allerijl naar de kazerne gebracht.

Strandtafereel
De hint van de organisatie van de Kwis om een persoon met ´gezond´ verstand naar de geheime opdracht in Markant te sturen, bleek heel toepasselijk. Zo´n honderd fruit- en groentesoorten moesten genoteerd worden. Een heel ludieke opdracht was het maken van een foto met als thema 'Een dagje met zijn allen naar het strand'. Voor de leden van de brandweer geen enkel probleem om met behulp van schuim, redbrancards en een windventilator buiten een stormachtig strandtafereel in scène te zetten, wat een hoop hilariteit met zich meebrengt. Dan klinkt rond de klok van 23.00 uur het onverbiddelijke bevel 'Inleveren'! Snel wordt het Kwisboek naar Markant gebracht na een intensieve, leerzame, maar vooral ook supergezellige avond.

Lees het complete verslag woensdag in het Udens Weekblad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant