Bij Coppens Warenhuis is het druk met de vuurwerkverkoop. Consumenten besteden gemiddeld zo'n tien procent meer dan vorig jaar.
Bij Coppens Warenhuis is het druk met de vuurwerkverkoop. Consumenten besteden gemiddeld zo'n tien procent meer dan vorig jaar.

Tot nu toe negen klachten over vuurwerkoverlast in Uden

Algemeen 150 keer gelezen

UDEN | Sinds maandag zijn er negen klachten binnengekomen op de vuurwerklijn van de gemeente Uden. Het aantal meldingen kan in de komende dagen oplopen, omdat consumenten sinds dinsdag vuurwerk in huis mogen hebben. Vorig jaar werd er in totaal 93 keer melding gemaakt van vuurwerkoverlast en werden dertig jongeren naar HALT verwezen voor het vroegtijdig afsteken of het gebruik van illegaal vuurwerk.

De gemeente doet er dit jaar alles aan om vuurwerkoverlast te beperken. Zo wordt er sinds maandag door BOA's met twee auto's extra gesurveilleerd in de wijken en het centrum en is de vuurwerklijn in het leven geroepen waar burgers hun beklag kunnen doen. "Het vroegtijdig afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor materiële schade en overlast voor mens en dier. De gemeente wil dit jaar extra aandacht besteden aan het terugdringen van vuurwerkoverlast", laat een woordvoerster van de gemeente weten. "Soms loopt de schade op tot bijna 30.000 euro. Veruit de meeste vernielingen vinden plaats vóór oud en nieuw. Dat komt door het gebruik van vaak illegaal vuurwerk en weinig sociale controle."
Overlastgevers die zich niet aan de regels houden worden gestraft door de politie en BOA's. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar krijgen een HALT-verwijzing, meerderjarigen kunnen rekenen op een proces-verbaal. Het is nog niet bekend hoeveel overlastgevers er dit tot nu toe in Uden zijn gepakt.

Drukte
Vuurwerkspecialist Coppens in Volkel doet goede zaken tijdens de laatste dagen van 2015. Sinds dinsdag kunnen consumenten bij het warenhuis vuurwerk kopen. "We hebben een goede en drukke voorverkoop", zegt John Coppens. "Het siervuurwerk is dit jaar populairder dan het knalvuurwerk. Vooral de sierpotten met een soort mini-vuurwerkshow doen het goed." De ondernemer merkt dat de consument weer meer te besteden heeft: "Er is in verhouding met vorig jaar minder verkocht, maar er is per klant gemiddeld tien procent meer besteed."

Aangescherpte regels
Sinds vorig jaar mag vuurwerk op oudejaarsdag niet meer om 10.00 uur, maar pas vanaf 18.00 uur worden afgestoken. Ook dit jaar is er wat veranderd voor vuurwerkafstekers; babypijltjes en romeinse kaarsen worden niet meer verkocht. "Er was niks mis met dat vuurwerk, maar het werd verkeerd gebruikt. Jongeren schoten met de pijlen en romeinse kaarsen op elkaar. Omdat daar veel ongelukken door gebeurden, is besloten om met de verkoop te stoppen", zegt Coppens. Daardoor, en met het weggeven van gratis vuurwerkbrillen, doet de legale vuurwerkbranche er volgens hem alles aan om gevaar te voorkomen: "Maar de meeste ongelukken, zo'n tachtig procent, worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk."

Minder schade
Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd er in Uden beduidend minder schade aangericht dan het jaar ervoor. Het afgelopen jaar bedroeg de totale schade 20.800 euro. Dat bedrag viel zo hoog uit door de vernieling van een ondergrondse container van 10.000 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant