Ondanks de lange dagen geniet Dorus Jaspers van de drukte.
Ondanks de lange dagen geniet Dorus Jaspers van de drukte.

Bakker Van de Ven: ‘We halen alles voor de dag’

Algemeen 516 keer gelezen

UDEN - Bijna struikelt hij over een vol krat oliebollen, maar bakker Dorus Jaspers houdt zijn evenwicht. Zelfs met een grote emmer beslag in zijn armen. De drukte rondom Oud & Nieuw is niet nieuw voor Dorus. Sterker nog: ondanks de lange dagen geniet hij van de topdrukte.

"Vandaag ben ik om zeven uur begonnen", vertelt Dorus. "Gisteren om vier uur en eergisteren om half vijf. Ja, het is hectisch, maar we halen met plezier alles voor de dag. Deze tijd duurt maar twee, drie dagen, dan is het weer voorbij."

7.000 oliebollen
Samen met zeven collega's (allemaal dames) bedient Dorus vele Udenaren van hun bestelling oliebollen, appelbeignets en andere lekkernijen, traditiegetrouw vanuit een overdekt kraampje in het Udense winkelcentrum Drossaard. "In de centrale bakkerij in Venhorst wordt het meeste gebakken. Hier in Uden zitten we op zes-, zevenduizend oliebollen, schat ik."

Geheim recept
Op de vraag wat nu precies een oliebol zo lekker maakt, geeft Dorus met plezier zijn recept prijs. "Om te beginnen goede kwaliteit bloem, dus zonder verbetermiddelen erin. Verder citroensap, melk, boter, gist. En natuurlijk honderd procent ambacht, dan kán het niet mislukken." Ondanks dat geeft Dorus zelf op Oudjaarsavond de voorkeur aan iets anders dan oliebollen. "Natuurlijk eet ik ze ook, maar vooral om de kwaliteit te controleren. 's Avonds kies ik voor iets anders, zoals een tomatensoepje met brood. Heerlijk."
Daarna is het gedaan met de beschikbare tijd voor Kliknieuws. Even snel als vakkundig dompelt Dorus nieuwe bollen beslag in de olie en krijgt een volgende klant een tasje oliebollen in de hand gedrukt. "Alstublieft, geniet ervan. Gelukkig nieuwjaar!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant