Foto: Ad van de Graaf
Foto: Ad van de Graaf

Swingende pronkzitting van de Knoerissen

Carnaval 266 keer gelezen

UDEN | Het was voor het publiek moeilijk om op de stoel te blijven zitten, althans in het showgedeelte van de pronkzitting van de Knoerissen. Muzikale optredens van de Hofkapel, de Porcella's en Are MC noopten het publiek te blijven staan en mee te  swingen. Vrijdagavond nam Porcellus L, Walter van Uden, afscheid en werd de nieuwe prins Porcellus LI (de 51e), Walco van der Ven, geïnstalleerd.

Door Ankh van Burk

Zoals gebruikelijk loopt het officiële gedeelte van de prinsenwisseling altijd uit. Kennelijk is het moeilijk voor de aftredende prins om afscheid te nemen, maar het is hem van harte gegund om daar de tijd voor te nemen. Inspelend op zijn jaarmotto 'Zo doede dì' blikte hij terug met 'Zo dîn ik dì'. Met het lied 'Ik geloof in jou en mij', dat Porcellus L zong, samen met Dennis Bakker van Staal met Glazen blies hij geëmotioneerd de aftocht. De nieuwe prins bleek gewoon in de zaal te zitten. Nadat eerst de spot gezet werd op een aantal bekende Udenaren in de zaal, die stuk voor stuk niet geschikt bleken voor de prinsenrol, sprong Walco van der Ven als de echte prins Porcellus LI het podium op. Tussen twee kamerschermen trok hij het prinsentenue aan en daar stond hij! Na zijn installatie kon het showgedeelte van de zitting beginnen.

Muziek
De zitting werd geopend met een nummer 'gestemd en ongestemd slagwerk' door de slagwerkgroep van Harmonie De Eendracht. De Udense Big Band met vocal group voerde een speciale versie van de Knoerissenwals uit, afgewisseld met een rap van Are MC Koen Grooten. De zaal ging pas echt los bij het optreden van de Hofkapel met medleys van André Rieux, André van Duin en André Hazes. De Porcella's haalden met een Eurovisie Songfestival oude evergreens van stal, waar het publiek lekker in meeging. Een mooi schouwspel leverden de dans van de dansgarde en het optreden van Showacrobatiek Uden.

Goud
De eerste buut werd gehouden door Hans Verbaarschot als Polletje Pretpet. Hij had voor Vaderdag een sterilisatie gekregen. Het laat zich raden welke toer deze buut opging: platte praat op het randje, maar wel komisch. Richard Bosveld kwam na drie jaar terug in de ton. Als Herr Oberbürgermeister von Lippstadt nam hij Udense toestanden op de korrel. Dagelijks werd hij om advies gevraagd door zijn collega Henk Hellegers, bijvoorbeeld over de leegstand op het Brabantplein. "Maak er een grote Biergarten van met bier voor een euro!" Over Lips in Dubai: "Door de bank genomen, ben ik door de bank genomen." Over Han Gootzen van de hockeyclub: "Hij kan wel dames nemen, maar een paar hobbels?" Met Andy Marcelissen staat er goud in de ton. Dit keer speelde hij de blinde Nico Vink. Het publiek viel van de ene lachsalvo in de andere. Zijn woordspelingen, gefocust op één thema zijn onnavolgbaar, maar ook zijn optreden maakt Marcelissen een professional op buutgebied. Tot slot mag de bingoparty van oud-prinsen Victor Smits, Jaap Voorsluijs en Theo Daanen niet onvermeld blijven. Een stukje oud-Uden kwam hiermee in herinnering.

Foto: Ad van de Graaf
Foto: Ad van de Graaf
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant