Son of Saul draait in De Pul.
Son of Saul draait in De Pul.

Son of Saul in De Pul: Indringend Hongaars drama over Joodse man

Kunst en cultuur 137 keer gelezen

UDEN | De film Son of Saul draait woensdagavond 3 februari in De Pul.

De film vertelt het Indringend Hongaars drama over Saul, die deel uitmaakt van een ploeg joden die in Auschwitz de lijken, stront en kots in de gaskamers moet opruimen.

Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Hongaars joodse gevangene in het concentratiekamp en onderdeel van het Sonderkommando. Son of Saul begint met een uitleg van het begrip Sonderkommando. In Auschwitz werden de Joodse gevangenen die waren ingedeeld bij het Sonderkommando gedwongen tot het gruwelijkste werk: zij moeten hun medegevangenen naar de gaskamers brengen en na afloop de lijken wegslepen en de douchetegels schrobben. Uiteindelijk, weten de leden van het Sonderkommando in Son of Saul, zullen ze zélf ook de dood in worden gedreven. Er broeien plannen voor een opstand. Saul Ausländer, een Hongaarse Jood, is echter vooral met zijn eigen missie bezig. In een van de vergaste jongens herkende hij zijn zoon - en hij zoekt een rabbijn om het kind een waardige begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem toch nog de laatste eer te kunnen bewijzen.
Die smartelijke zoektocht brengt Saul op verschillende plekken in het vernietigingskamp. László Nemes deed uitgebreide research en toont ons de gaskamers, de autopsieruimtes, de barakken waar de koffers en juwelen werden bewaard, de massagraven, de crematoria.

De entree kost 8,50 euro, dat is inclusief een consumptie. Filmpashouders betalen 7 euro, inclusief een consumptie. De zaal is om 19.00 uur open en de film begint om 20.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant