Maartje Krekelaar:
Maartje Krekelaar: "Vroeger was ik altijd aan het 'pielen', wilde vooral 'mannetjes' uitspelen" (Foto: P. Kuijpers)

Udense Hockeyinternational Maartje Krekelaar: "Hoe minder opdrachten, des te beter ik speel"

Sport 221 keer gelezen

UDEN - Maartje Krekelaar doet het goed. Erg goed zelfs. De 20-jarige hockeyster uit Uden schopte het op de valreep van 2015 zelfs tot de status van international.  "Het was een bewogen en mooi jaar", zegt ze dan ook, "Nu moet ik dit echter doortrekken." Als inmiddels vijfvoudig international en vast lid van de Oranje-trainingsgroep, wekelijks trainend van maandag tot woensdag op Sportcentrum Papendal, hoopt ze van de zomer van de partij te zijn als de Olympische Spelen in Rio de Janeiro worden gehouden. Maartje Krekelaar is heel eerlijk als ze zegt: "Als ik nu toch niet meega zou het een teleurstelling betekenen. Ik zal echter 'kneiterhard' moeten blijven werken. Dit komt je niet vanzelf aanwaaien."

Willy Rooyakkers

Als jong hockeymeisje bij de club in Uden was Maartje Krekelaar niet eens zo supergoed, tenminste dat zegt ze zelf. "Nee, ik viel niet zo erg op. Ik vond het wel erg leuk natuurlijk, mede omdat mijn ouders ook allebei uit het wereldje komen. Toen ik een jaar of twaalf was deed ik bij Den Bosch op een trainingsstage mee en blijkbaar zagen ze toch iets in me want ik mocht blijven." Vanaf dat moment is het snel gegaan. Wat voor een type speelster is ze eigenlijk? Ja, een middenvelder, dat kunnen we in de verslagen lezen. Maar is ze een diepgaande middenvelder, een controlerende of een pendelende? "Ik ben heel gedreven, heb ook een aardige snelheid. Daarnaast probeer ik voor de goal van de tegenstander te komen om zodoende doelpuntjes mee te pikken." Overigens vindt ze dat veel te weinig scoort. "Ik denk dat een minder punt van me is dat ik te vaak voor de assist ga. Ik moet misschien soms wat meer kijken waar de goal staat. Daar werk ik aan."

Alyson Annan

Door al die trainingen is de kleine speelse Maartje wel een volwassen speelster geworden. "Vroeger wilde ik alleen maar 'pielen'. Gewoon lekker met het balletje bezig zijn, 'mannetjes' uitspelen. Nu heb ik nog steeds uiteraard een goede stickhandling, anders kom je bijvoorbeeld echt niet bij Den Bosch in het eerste team, maar uiteraard heb ik daarnaast nog veel bijgeleerd." Bij Den Bosch, dé topclub van de laatste periode binnen het vrouwenhockey, is ze inmiddels een vaste waarde geworden. Gezien het feit dat ze bij Oranje zit zouden we kunnen concluderen dat ze zelfs bij de betere speelsters behoort. Toch? "Nou ja, ik denk het wel dan. Ik heb ook erg hard gewerkt en er veel voor gelaten. Je kunt als topsportster bijvoorbeeld niet alle feestjes afgaan." Soms voelt Krekelaar het wel aan haar lichaam, al dat trainen. "Ja, dan ben ik behoorlijk moe en wil ik alleen maar slapen." Maar een lekker gevoel van heerlijk in topvorm zijn staat daar toch ook zeker wel tegenover? "Ja, dat ook. Ik voel me ook sterker worden. Dat is zeker een fijn gevoel." Alyson Annan, ex-vedette van de Australische dames, is tegenwoordig bondscoach van Nederland. Krekelaar 'had' haar ook al bij Jong Oranje. "Het is een keiharde coach als het moet die weet wat voor goed voor ons is." Ziet ze het als een voordeel dat ze haar nog kent van Jong Oranje? Denkt Krekelaar dat ze daarom meer kans heeft mee te gaan naar Rio en daar zelfs ook veel minuten te maken? "Het ligt er een beetje aan wat de strategie zal zijn. Gaan er veel onervaren jonge speelsters mee of kiest ze bewust voor extra ervaring. Dat zal ze afwegen. Het enige wat ik kan blijven doen is hard werken." De Udense komt over als een jongedame die weet wat ze wil, een sterk karakter. "Als ik niet zoveel opdrachten meekrijg dan functioneer ik het beste, dan speel ik mijn beste wedstrijden."

El Ghazi

Ze is dus een middenvelder maar als haar gevraagd wordt welke voetballer, hockeyers kijken in de regel veel naar voetbal, haar qua type het meeste bevalt noemt ze een echte aanvaller. "Anwar El Ghazi is een speler waar ik graag naar kijk. Zijn eigenschappen en stijl spreken me aan." De rechtsbuiten/spits van Ajax staat erom bekend dat hij mooi rechtop loopt. "Dat is grappig dat je dat zegt want mij noemen ze ook een 'rechte' hockeyer. Ik wist dat niet eens van El Ghazi." De weken van Maartje Krekelaar zien er voorlopig vaak hetzelfde uit: op maandag tot woensdag trainen met de Oranje-dames en daarna ook nog op donderdag en vrijdag met Den Bosch. Daarnaast studeert ze ook nog aan de Johan Cruijff University. Krijgt ze een vergoeding voor het hockeyen? "Een beetje, maar ik kan daar niet van leven. Als je een personality wordt die bekend is bij de mensen dan krijg je privé-sponsoren en dan kun je daar vaak goed van rondkomen. Zo ver ben ik echter nog niet haha." Prima presteren op de Olympische Spelen zal daarbij zeker helpen. Hoopt ze op haar 28e al twee Olympische Spelen te hebben afgewerkt? Een scherpe Maartje Krekelaar: "Nou, nee, eigenlijk drie. Ik ben nu pas 20 dus het kan net." Samen met een handvol andere landen doet Nederland als vanouds mee om het goud, vanzelfsprekend is er echter niets. "Nee, zeker niet. Die tendens bespeur je hier soms wel dat de dames 'makkelijk moeten kunnen winnen' maar ik kan je verzekeren dat die andere landen niet stil zitten. Het wordt een zware strijd."

Uden

En Uden? "Ik woon inmiddels in Den Bosch, misschien ben ik wel een beetje een 'Bosschenaartje' geworden maar ik kom nog steeds altijd graag in Uden. Dat zal altijd zo blijven vermoed ik. Dat ik sportvrouw van het jaar ben geworden vervult me met trots."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant