Maarten van den Elzen en Jasper Starink. (Foto: Ankh van Burk)
Maarten van den Elzen en Jasper Starink. (Foto: Ankh van Burk)

Eerste Poëzienacht gehouden in de Kruisherenkapel

Kunst en cultuur 343 keer gelezen

UDEN | Op initiatief van de Udense dichter Maarten van den Elzen wordt in de Kruisherenkapel de eerste Poëzienacht gehouden. Deze vindt plaats in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 februari van 22.00 uur tot 00.45 uur. Er treden vier dichters voor het voetlicht: Tjitske Jansen, Daan Doesborgh, Eddie Besselsen en Maarten van den Elzen. Hun voordrachten uit eigen werk worden afgewisseld met muziek van het trio 'Taaftere'. Zij brengen folk, blues, het luisterlied en zydeco & cajun ten gehore.

Volgens Jasper Starink, projectmedewerker van de Stichting Kruisherenkapel, past het initiatief van Maarten van den Elzen prima in het concept van het huidige multifunctionele gebruik van de Kruisherenkapel. "Sinds een paar jaar is het gebruik van de kapel breder dan alleen voor liturgische bijeenkomsten, zoals voorheen. Nog steeds vindt er elke zondag een Eucharistieviering plaats, alsmede uitvaarten en trouwerijen, maar daarnaast staat de kapel open voor symposia, concerten, lezingen, recepties en culturele activiteiten", licht Starink toe. Hij vervolgt: "Er is voor meer activiteiten in de kapel gekozen voor het behoud van de kapel, maar het past ook in het gedachtegoed van de Kruisheren: de kapel hoort in de samenleving en de samenleving hoort in de kapel."

De programmering wordt gepland door Jasper Starink en Teddy Thenu. Daarbij wordt uitgegaan van de elementen verbindend, verrijkend en verrassend. Starink: "We hopen daarmee een zo breed mogelijk publiek te interesseren voor onze activiteiten, waarbij ook de kernwaarden inhoudsvol, respectvol en stijlvol van toepassing zijn. Theater Markant en De Pul werken met de Kruisherenkapel samen als bepaalde voorstellingen van Markant of De Pul zich beter lenen voor de ambiance van de kapel." Een belangrijk pluspunt is de verbetering van de akoestiek, die op 5 februari jl. voltooid werd. "Bij diverse vieringen en een symposium afgelopen weekend bleek de akoestiek duidelijk verbeterd", aldus Starink.

Van Tjitske Jansen zijn twee dichtbundels verschenen en een roman met de titel 'Voor altijd voor het laatst'. Zij geniet landelijke bekendheid en werd al eens geïnterviewd door Wim Brands in het VPRO-programma Boeken. Van haar debuut 'Het moest maar eens gaan sneeuwen' werden meer dan 10.000 exemplaren verkocht, hetgeen een unicum is. Daan Doesborgh is een nog jonge dichter, die al drie dichtbundels op zijn naam heeft staan. Hij is voormalig stadsdichter van Venlo en schrijft voor het studentenblad Propria Cures van de VU Amsterdam. Van Eddie Besselsen zijn drie bundels uitgegeven bij de Udense uitgeverij De Hoenderbossche Verzen. Maarten van den Elzen heeft inmiddels elf dichtbundels op zijn naam staan, waarvan de laatste de titel 'Een Wak in de Werkelijkheid' meekreeg.
Kaarten à € 12,50 zijn te verkrijgen bij Edele Brabant en Boekhandel Bert van der Heijden. Verder zijn er deze avond drie dichtbundels in de aanbieding voor € 2,50 per bundel, terwijl de normale prijs € 12,50 is. Ook is het mogelijk een dinerarrangement inclusief entree Poëzienacht à € 37,50 te reserveren bij Jambon aan het O.L. Vrouweplein. Voor meer informatie en reserveren: info@kruisherenkapel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant