Het lijdensverhaal volgens het Evangelie van Matthäus is op 20 maart te beluisteren in de Kruisherenkapel.
Het lijdensverhaal volgens het Evangelie van Matthäus is op 20 maart te beluisteren in de Kruisherenkapel.

Matthäus Passion te zien in Kruisherenkapel

Kunst en cultuur 212 keer gelezen

UDEN | De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach wordt op zondag 20 maart uitgevoerd door het Projectkoor Brabant in de Kruisherenkapel. Het concert begint om 12.00 uur, de kapel is vanaf 11.30 uur open.

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie van Matthäus. Na het groots opgezette openingskoor vertelt de Evangelist het lijdens- en sterfverhaal met minimale muzikale begeleiding. Deze vertellijn wordt onderbroken door recitatieven, aria's en koralen om een individuele of collectieve reflectie op het verhaal te geven. De twee koren vervullen steeds verschillende rollen. De ene keer zijn zij slechts ooggetuigen, dan weer de gelovigen en soms symboliseren ze het wereldlijke of het goddelijke. De Matthäus Passion eindigt bij de dood en graflegging van Jezus met een slotkoraal.
Het projectkoor werd in 2012 werd op initiatief van enkele zangers amen met dirigent Lex Wiersma opgericht. Het koor komt voornamelijk voort uit de operatraditie en wil vanuit die traditie de grote klassieke werken zingen. Dat levert dramatisch en klanktechnisch interessante uitvoeringen op, gebaseerd op de Bel Canto-traditie en een levendige beleving van de muziek. Dirigent Lex Wiersma volgde piano- en schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en een opleiding voor orkest- en koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
Kaarten à € 27,50 zijn van te voren te reserveren via info@kruisherenkapel.nl onder vermelding van Matthäus Passion 2016, voorzien van naam en het aantal gewenste kaarten. Kaarten zijn vanaf nu ook verkrijgbaar bij Tabaksspeciaalzaak Rokado en bij Boekhandel Bert van der Heijden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant