Beide mannen beoefenen de airsoftsport. Bij de verkooptransactie hadden ze een ontmoetingspunt halverwege hun beider woonplaatsen opgezocht.
Beide mannen beoefenen de airsoftsport. Bij de verkooptransactie hadden ze een ontmoetingspunt halverwege hun beider woonplaatsen opgezocht.

Politie grijpt in bij verkoop airsoftwapen door Zeelander

112 93 keer gelezen

BREDA | Een 23-jarige man uit Zeeland heeft vrijdag voor consternatie gezorgd in Breda. Hij verkocht op een parkeerplaats langs de A58 een airsoftwapen aan een 42-jarige man uit Heinkenszand. Airsoft is een spel, vergelijkbaar met paintball. De wapens die daarbij gebruikt worden, zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. Daarom rukte de politie uit met meerdere politiemensen en een helikopter.

Een getuige waarschuwde de politie nadat hij zag dat de Zeelander een groot geweer overdroeg een de man uit Heinkenszand. De politie kwam in actie en haalde de verdachten met een 'uitpraatprocedure' uit de voertuigen. Bij zo'n actie worden verdachten door de politie met getrokken wapens uit een voertuig worden gehaald, 

Legaal wapen
De man uit Heinkenszand werd onderweg naar huis op de A58 onderschept en gecontroleerd. Uit onderzoek en verklaringen van de betrokkenen bleek het te gaan om de verkoop van een het airsoftwapen. Zo'n wapen is sinds 2013 legaal in Nederland. De 23-jarige Zeeland werd om die reden direct in vrijheid gesteld en de zaak krijgt geen strafrechtelijk vervolg.
Beide mannen beoefenen de airsoftsport. Bij de verkooptransactie hadden ze een ontmoetingspunt halverwege hun woonplaatsen opgezocht. Ze waren daarbij terecht gekomen op de parkeerterrein van de meubelboulevard in Breda.

'Gevaarlijke transactie'
De politie vindt dit soort verkooptransacties op de openbare weg gevaarlijk: "Omdat de nepwapens zo echt lijken, zullen omstanders en agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. De politie kent een speciale procedure om vuurwapen gevaarlijke verdachten te arresteren. Om alle risico's uit te sluiten nemen agenten hun vuurwapen ter hand en zal de verdachte onmiddellijk moeten luisteren naar de opdrachten die gegeven worden. In het uiterste geval kunnen agenten in zo'n situatie besluiten dat ze moeten schieten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant