Kinderen zingen het Marimbalied.
Kinderen zingen het Marimbalied.

Marimba viert Nationale Daltondag

Onderwijs 472 keer gelezen

UDEN | Het is woensdag altijd 'gele' dag op de Marimba, een school voor Daltononderwijs in Uden. Dat kun je zien aan de kleding van sommige kinderen en aan de ballonnen. Maar bovendien is het een feestdag voor de 150 leerlingen en hun leerkrachten, want het is Daltondag. Niemand minder dan wethouder Thijs Vonk is gekomen om de vlag te hijsen. Zelf heeft de wethouder ook op deze school gezeten, al was het toen nog een 'gewone' basisschool.

Dan klinkt het Marimbalied over de speelplaats. Het lied vertelt over Kanjerlessen, knaplab, weektaak en atelier. En van het park aan de overkant. Het klinkt allemaal erg gezellig. Dan mogen alle ouders binnen koffie komen drinken en naar hun kind in de klas gaan kijken. De moeder van Pim(8) en Joep(10) heeft destijds bewust voor deze school gekozen. "Ze leren hier samenwerken, plannen en delen. Leerlingen uit alle groepen werken bijvoorbeeld samen aan één werkstuk, de oudsten helpen de jongsten. Maar ook de kleinschaligheid van de school sprak me aan," legt ze uit.

Het Daltonkaartje hangt nog maar zo'n vijf jaar aan deze school aan de Steenovenstraat. Dit vertelt de directeur Willemien van Deijne, die zelf nog maar kort op deze school werkzaam is. De vier pijlers van het Daltononderwijs zijn zelfstandigheid-verantwoordelijkheid-samenwerking en reflectie. De kinderen worden vanaf groep 1 vertrouwd gemaakt met het zelf plannen van taakjes. Steeds verder uitgebouwd tot weektaken in de hoogste klassen. "Een typisch Daltongegeven," noemt Van Deijne dit. "De leerlingen gaan als het ware hun eigen leerproces creëren. Maar ons motto blijft te allen tijde Loslaten wat kan, vasthouden wat moet."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant