Veerle Martens (rechts) met haar maatjes Sam en Lin-Sie
Veerle Martens (rechts) met haar maatjes Sam en Lin-Sie

Veerle Martens uit Volkel behaalde zilver op WK Acrogym: "Volgend jaar proberen Europees kampioen te worden"

Sport 883 keer gelezen

UDEN | Acrobatische gymnastiek (ook wel acrogym of acro genoemd) is een relatief nieuwe sport binnen de gymnastiek. Kenmerkend is dat acrogym niet individueel wordt beoefend maar in teams. Er zijn verschillende teamsamenstellingen mogelijk. Veerle Martens uit Volkel is er bedreven in, zo goed zelfs dat ze onlangs op het WK in China een zilveren plak wist te bemachtigen.

Door: Willy Rooyakkers
De 15-jarige turnster is inmiddels weer thuis maar geniet nog na. Het was wel érg spannend. Martens: "We moesten na België en we hadden voor onszelf uitgemaakt dat er na onze oefening een '1' op het bord moest komen staan want daarna kwamen nog twee hele sterke landen waarvan wij dachten dat ze boven ons zouden eindigen. Wilden we dus aanspraak maken op een medaille dan moesten we voor ons gevoel voor België eindigen. Toen kwam er echter een '2' te staan waardoor we erg teleurgesteld waren in eerste instantie. Later bleek echter dat er niemand meer overheen ging. We hadden een zilveren plak te pakken!"

Trio
'We' is in dit geval Veerle Martens met haar twee maatjes Sam van Lieshout en Lin-si van Markesteijn. Deze twee turnsters heeft ze leren kennen bij turnclub Flik-Flak in Den Bosch. De moeder van Veerle is trainster zodoende kwam ze zelf de sport in aanraking. Met de twee andere meiden klikt het enorm goed. Vorig jaar werden ze ook al kampioen van Nederland en volgend jaar hopen ze hoge ogen te gaan gooien op het EK in Polen. Acrogym is een snel groeiende sport in de Nederlandse turn/gymnastiekwereld. Wat is acrogym eigenlijk? 

Uitleg Acrogym
Acrogym doe je dus in teams. Er zijn damesparen van twee en drie personen mogelijk maar ook paren van twee heren en een mix-team. Bij laatstgenoemde optie in de jongen altijd de onderste. Volgens de officiële regels is het ook belangrijk dat alles op een 'goed verende' mat wordt uitgevoerd. Deze heeft een afmeting van 12x12 meter. Er zijn dus ook jongens in deze sport actief? Martens: "Daar zijn er nog niet zo heel veel van moet ik eerlijk zeggen. Of ik dat leuk zou vinden? Ik weet niet want ik sta altijd onder, dus dat wordt een beetje lastig." De onderpartner doet bij het 'Acro' eigenlijk min of meer een turnstoestel na. Het is dus heel belangrijk dat ze is goed is ingespeeld op haar collega's qua timing en automatismes maar daarnaast moet ze dus ook enorm sterk zijn. Is Veerle Martens zo gespierd dan? "Nou ja, haha, ik denk het wel. We werken er keihard voor." Liefst zes keer in de week gaat ze naar Den Bosch toe om te trainen. Daarbij moet ze ook op haar voeding letten, het komt allemaal niet vanzelf. "Nee, we worden ook telkens gewogen maar ik vind dat niet erg. Veel erger zou zijn als ik te dik in een turnpakje op de vloer zou staan, daar waak ik zelf dus ook voor." 


Dit is leuker
Uiteraard moet de Volkelse daarom veel van haar vrije tijd opgeven. "Ik zit in Oss op school en daarom al wat dichter bij Den Bosch. Ja, er gaat veel tijd in zitten maar ik krijg er ook heel veel voor terug. Ik kan me niet voorstellen dat er iets anders is wat ik in mijn vrije tijd zou kunnen doen wat leuker is dan dit." Overigens zijn er binnen het Acrogym drie elementen: balans, tempo en combi. Het is heel verschillend van elkaar. Er komt dus zowel een grote lichaamsbeheersing bij kijken maar ook moet er in teamverband op tempo worden geacteerd. Er zitten danselementen in maar ook een groot stuk acrobatiek. Zitten er eigenlijk nog meer meisjes uit Uden en omgeving op deze sport? "Nee, eigenlijk niet zover ik weet. Wel uit Oss maar niet uit mijn directe omgeving." De meiden komen inmiddels dus wel overal, ze reizen wat af. Op deze manier bezochten ze dus alvast maar mooi Putian in China. "Mijn moeder was gelukkig ook mee, die is trainster dus gaat automatisch mee. Nee, niet van mijn team maar van een ander groepje. Mijn vader is thuis gebleven."


Leeftijd
Acrogym is niet een sport die vooralsnog veel gedaan wordt door vrouwen en mannen van middelbare leeftijd. Veerle Martens is nog maar 15 jaar oud maar haar teamgenoten zijn zelfs nog jonger. "We kunnen zeker nog wel een aantal jaren doorgaan samen. De leeftijden zijn zo onderling dat we als team ook naadloos in de oudere categorieën kunnen aansluiten. Dat is dus goed op elkaar afgestemd. Hoe lang ik er nog mee doorga weet ik niet, momenteel vind ik het in ieder geval nog erg leuk." Er is sowieso wel een seniorenafdeling.


EK
Volgend jaar zijn er de Europese Kampioenschappen in Polen. De wereldkampioenen uit België zullen dan ook weer van de partij zijn. Veerle Martens: "Het zou mooi zijn als we ze dan kunnen verslaan. Daar gaan we hard voor trainen en we hebben daar ook veel vertrouwen in."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant