Doelman Kelle Roos heerst in de lucht namens AFC Wimbledon. (foto: Stuart Butcher Pro Sports Images)
Doelman Kelle Roos heerst in de lucht namens AFC Wimbledon. (foto: Stuart Butcher Pro Sports Images)

Kelle Roos (Wimbledon): 'Ben nu op 'n leeftijd dat ik veel moet spelen'

Voetbal 153 keer gelezen

KINGSTON UPON THAMES | Kelle Roos wil bewijzen dat hij uit het juiste hout gesneden is voor het profvoetbal in Engeland. De eerste stap lijkt gezet, bij AFC Wimbledon, waar de doelman uit Rijkevoort in drie maanden tijd is uitgegroeid tot publiekslieveling. "Mijn doel is zoveel mogelijk spelen op een zo hoog mogelijk niveau."

'Roes, Roes, Roes'... Als Kelle Roos kort voor de aftrap van Dagenham & Redbridge - Wimbledon (0-2) zijn plek onder de lat inneemt, joelen de ruim 950 getrouwen van Wimbledon -die deze dinsdagavond hun favoriete club achterna zijn gereisd- in koor zijn naam. Het zegt veel over de status die de jongeling in korte tijd heeft verworven bij de Londense profclub. "Het is natuurlijk erg leuk als de fans je naam schreeuwen", lacht de doelman ruim negentig minuten later, als hij voor de vijfde keer in veertien duels de nul heeft gehouden namens 'The Dons'. "Ik had vandaag ook niet veel te doen. Dat is meestal wel anders", verzekert hij. Slechts drie keer hoeft hij deze avond handelend in te grijpen. Lyle Taylor eist de aandacht op met twee goals, maar bij het verlaten van het veld daalt nogmaals het 'Roes, Roes, Roes' neer vanuit het overvolle uitvak op het oude Victoria Road. "Onze supporters zijn echt fantastisch. Zelfs toen ik aan de andere kant van het veld stond, kon ik de Dagenham-fans niet horen omdat ze zo tekeer gingen. En het zijn er niet alleen vandaag zoveel, omdat we toevallig tegen een andere club uit Londen spelen. Ze reizen ons door het hele land achterna. Op ons eigen Kingsmeadow zit het ook vrijwel altijd helemaal vol."
Het stadionnetje in Kingston upon Thames kan net geen 5.000 toeschouwers huisvesten en die zitten er bijna elke twee weken dan ook. De club is daarom bezig om een nieuw (groter) stadion te bouwen in de wijk Wimbledon.

Impact
Volgens perschef Lawrence Lowne van Wimbledon komt de populariteit van Roos door de positieve impact die zijn komst heeft gehad op de resultaten. "Voor zijn komst (Roos wordt gehuurd van Derby County) waren we erg kwetsbaar bij corners en vrije trappen. Sinds Kelle er is, zijn ballen van de zijkant geen problemen meer. Hij heerst in de lucht, waardoor de verdedigers met meer vertrouwen zijn gaan spelen. Mede daardoor hebben we de laatste maanden een serie neergezet, waardoor we van de middenmoot naar de top-zeven (en dus kwalificatie voor de play-offs) zijn opgeklommen."

Dromen over Wembley
"Uiteraard wordt in de kleedkamer al gesproken over Wembley (waar de finale van de play-offs plaatsvindt). Dat is voor elke voetballer een unieke ervaring. Ik heb er al eens mogen staan met Derby, maar toen zat ik op de bank. Het lijkt me fantastisch om in een volgepakt Wembley onder de lat te mogen staan. Maar zover is het nog niet, hè. We moeten ons eerst kwalificeren en deze vorm weten vast te houden", benadrukt Roos, die af en toe zoekt naar zijn woorden. "Dat komt omdat ik de hele dag Engels praat", grapt hij. "Maar ik als ik 's avonds met mijn vader bel, gaat het goed hoor."
De 23-jarige doelman woont in een hotel in Kingston upon Thames en het leven bevalt hem goed. "Ik kijk graag films buiten de trainingen om en er komt regelmatig familie over. Ook ga ik graag naar de 'gym' (fitnessruimte, red.). Ons trainingscomplex ligt in New Malden, vlakbij waar ik woon. Ook Fulham en Chelsea trainen daar. De faciliteiten zijn uitstekend, zelfs beter dan bij Rotherham United (dat uitkomt op het tweede profniveau en waar Roos eerder dit seizoen op huurbasis zes wedstrijden speelde)."

Wekelijks spelen
Roos is blij dat hij weer wekelijks onder de lat staat. "Bij Rotherham raakte ik geblesseerd aan mijn hand en heb ik er weken uit gelegen. Nadat ik weer fit was, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe verhuurperiode, omdat ik daar meer van leer dan op de bank zitten bij Derby County. Ik ben nu op de leeftijd dat ik veel wedstrijden wil spelen om beter te worden. Er was al eerder wat belangstelling en toen kwam Wimbledon voorbij. Een mooie club om ervaring op te doen en ik moet zeggen dat het ook lekker gaat."
Wimbledon kende eind jaren '80/begin jaren '90 een glorieperiode, toen met spelers als Vinnie Jones en Dennis Wise zelfs de FA Cup werd gewonnen. Tussen 1988 en 1996 stond Hans Segers onder de lat bij de Londense club. Zo'n twintig jaar later staat er dus weer een Nederlander onder de lat. "We spelen in League Two (vierde niveau), maar het is best een grote club, hoor."
Hij waagt zich niet aan een vergelijking van League Two met het Nederlandse voetbal. Logisch, want het vierde profniveau van Engeland is een vergaarbak van jonge talenten, gearriveerde profs, behendige spits en voetballers die maar nét het niveau van het amateurvoetbal ontstijgen. Zo zou rechtsback Ashley Hemmings van Dagenham het waarschijnlijk niet eens redden bij JVC Cuijk, terwijl de technisch onderlegde Lyle Taylor van Wimbledon niet zou misstaan bij Heerenveen of NEC. "Clubs als Oxford United, Leyton Orient en Portsmouth werken met budgetten waar veel Eredivisieclubs niet aan kunnen tippen", weet Roos. "Ook in onze selectie zitten spelers die vorig seizoen nog actief waren bij Millwall, Tottenham en Watford."

Toekomst
De oud-doelman van Toxandria, PSV, NEC, Nuenen en Nuneaton (Eng) is niet iemand die qua loopbaan al te ver vooruit wil plannen. "Deze zomer keer ik terug bij Derby County, waar ik nog een doorlopend contract heb, maar het is duidelijk ik qua leeftijd en ervaring zoveel mogelijk wil en moet spelen. Als dat niet bij Derby kan, dan ergens anders."
Een overgang naar een Nederlandse club acht hij niet waarschijnlijk. "Omdat ik het idee heb dat het Engelse voetbal veel meer bij me past. Ik voel me hier ook thuis." Een drang om te bewijzen dat NEC ongelijk had om hem drie jaar geleden geen contract aan te bieden, heeft hij niet. "Zo gaat het nu eenmaal in het voetbal. Er is absoluut geen sprake van wrok. Ik hoop in Engeland gewoon te laten zien dat ik het in mij heb om een mooie profcarrière op te bouwen. Mijn enige doelstelling voor de toekomst is dan ook zoveel mogelijk spelen op een zo hoog mogelijk niveau."

Toxandria
Tot slot wil Roos nog wel kwijt dat hij via social media en Kliksport de verrichtingen van zijn jeugdclubje Toxandria volgt. "Ik kom natuurlijk ook uit Rijkevoort", lacht hij opnieuw. "Ard Gerrits is een goede vriend van me en ook doelman Dave Albers ken ik goed. Het zou leuk zijn dat na de promotie van Toxandria (dat zondag 1 mei kampioen kan worden, red.) wij zelf over een aantal weken ook zouden promoveren."

Sfeerbeeld Dagenham & Redbridge.
Vol uitvak vol Wimbledon-supporters op Victoria Road, het stadion van Dagenham.
Sfeerbeeld Dagenham & Redbridge.
Sfeerbeeld AFC Wimbledon.
Sfeerbeeld Dagenham & Redbridge.
Sfeerbeeld AFC Wimbledon
Sfeerbeeld AFC Wimbledon.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant