N.E. Welles
N.E. Welles

Column N.E. Welles: Koningsdag

Algemeen 115 keer gelezen

Zou koning Willem-Alexander zich nog herinneren dat hij enkele jaren geleden in Uden is geweest tijdens burendag (22 september 2012)? Of vervagen dergelijke herinneringen in het koninklijke hoofd tot één pastelkleurige collage van alle steden, dorpen en gehuchten?

En als we hem een tetstje afnemen, hoeveel van die belangwekkende Udense G's zou hij dan correct kunnen reproduceren? Of is het juist des konings om met een gewogen gokje toch redelijk te scoren? (Zo uniek zijn onze G's nu ook weer niet, een beetje koning zou er minstens 3 van de vier zomaar moeten kunnen raden...)
Als zijne majesteit nog eens naar Uden komt, zou het hem dan opvallen dat zijn gastheer, burgemeester Hellegers, inmiddels zijn snor heeft afgeschoren – en toch echt wat ouwelijker oogt? Of treedt de koning iedere burgervader even neutraal en onbevangen tegemoet?

Kortom: hoeveel indruk maakt een dorp als Uden op een koning die nu eenmaal vrijwel dagelijks een bezoekje aflegt, ergens in den lande?

Maar Máxima moet zich Uden – althans Volkel – zeker nog kunnen herinneren. Want die heeft hier écht wat meegemaakt: een testvlucht in een heuse F16 met al zijn G-krachten. Zoiets vergeet je – zelfs als koningin - niet. Dus die zou zeker G-force noemen, gevraagd naar de Udense G's.

Maar verder...

Ligt Uden niet ergens in Brabant of Limburg? Of is het toch Gelderland?

Voor een koningspaar maakt dat niet uit. Want zo'n steden- of dorpentrip is voor hen een dagelijkse routine en burgemeesters beginnen hun welkomstwoord steevast volgens protocol met "Welkom in ...." En dan weten ze het wel.

Dus we hoeven ons geen zorgen te maken, maar ook geen illusies te hebben...
N.E. Welles

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant