Karin en Simone in De Pul bezig met een schilderij op krantenpapier (foto: Ad van de Graaf)
Karin en Simone in De Pul bezig met een schilderij op krantenpapier (foto: Ad van de Graaf)

Art-Attack wil kunst totaal vernieuwend inzetten

Algemeen 429 keer gelezen

UDEN | Terwijl maandagavond 18 april jl. in De Pul druk gebrainstormd werd over het Udense cultuurbeleid, waren Karin Dortmans en Simone Boogers op het podium bezig met het maken van een portret, bewust geschilderd op krantenpapier 'om over het slechte nieuws iets moois te maken'. Rapper Coen Grooten trad op met een rap over de Udense cultuur. Zij maken deel uit van Art-Attack, een groep kunstenaars die elkaar inspireren.

Simone Boogers heeft de kunstacademie gevolgd en geeft schilderlessen aan kleine groepen. Karin Dortmans volgt al jaren lessen bij Simone, maar inmiddels zijn zij dikke vriendinnen. In hun gesprekken hebben zij het vaak over allerlei verschijnselen in het huidige tijdsbeeld. Simone: "We vinden het jammer, dat ieder zo voor zich bezig is en aan zo veel eisen moet voldoen. Naar ons idee overheerst op dit moment ook veel negativiteit, deels opgeroepen door het nieuws dat ons dagelijks overspoelt en gevoed door angst." Karin vervolgt: "Je ziet mensen op zoek naar geluk, terwijl we voorbijgaan aan het geluk dat we al hebben en dat zit in kleine dingen, zoals een mooie bloem. Wie verwondert zich nog elke dag?" Zij zijn van mening dat je samen veel kunt delen en tot stand kunt brengen. Met kunst en creativiteit willen zij een 'tegenaanval' inzetten tegen individualisme en negativiteit. Hun filosofie: love, peace en happiness.

Echtheid
Volgens Simone en Karin is er behoefte aan contact, zingeving en saamhorigheid. "Van het materiële naar het sociale", verduidelijkt Simone. Samen met andere creatievelingen op het gebied van muziek, dans en andere kunstvormen vormen zij Art-Attack. Voor een performance worden zij gevraagd of 'breken ze in' bij een vergadering, opening of festival. Rekening houdend met de doelgroep passen zij het onderwerp van hun kunstuiting aan aan het thema. Zo maakten zij onlangs een schilderij van een aanvankelijk kaal vrouwenhoofd, later aangevuld met haar en hoed op een bingoavond van de Lady's Circle in Veghel, waarvan de opbrengst was voor kankeronderzoek. "Ons werk bracht € 1100,- op voor dat doel. We doen altijd alles samen, in dit geval trad ook Coen Grooten op", aldus Simone en Karin. Een ander uitgangspunt van Art-Attack is duurzaamheid. Daarom gebruiken zij voor hun kunstuitingen bij voorkeur oude materialen zoals plaatmateriaal, kranten, overgebleven restanten verf en dergelijke. "Zo leer je anders te kijken naar bruikbaarheid van afgedankt materiaal."

Workshops
Simone: "Met onze performances willen wij mensen stof tot nadenken geven, maar ook verrassen en blij maken. Mensen met andere ogen naar het leven laten kijken." Art-Attack wil dit concept ook aanbieden aan scholen. "Ons idee is om in de ochtend aan de hele school onze performance te laten zien. In de middag gaat een groep of klas in workshops aan de slag met zang, dans en schilderen dat leidt tot een eigengemaakte performance aan het eind van de dag voor de hele school. Maar deze vorm kan ook ingezet worden voor teambuilding bij bedrijven."

Kijk voor meer informatie op de website www.art-attack.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant