Uden herdenkt op 4 mei de oorlogslachtoffers.
Uden herdenkt op 4 mei de oorlogslachtoffers.

4 mei-comité: "Verhaal omgekomen vliegenier zal de jeugd aanspreken"

Algemeen 315 keer gelezen

UDEN | Ook dit jaar willen de organisatoren van de Dodenherdenking in Uden op 4 mei aantonen dat herdenken iets is van alle tijden. Dat het allang niet meer alleen gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En dat het herdenken vooral door de jeugd gedaan zou moeten worden. Jan Bout en Jos Beekmans hebben zo'n jaar of zes geleden hun krachten gebundeld in de vaste overtuiging dat de Udense herdenking een nieuwe generatie moest gaan aanspreken.

Duidelijk werd in ieder geval dat gebroken moest worden met tradities, want al enkele jaren zag men het publiek steeds ouder worden. Toen Beekmans, zelf een oud-militair, jaren geleden naar de herdenking bij het Britse oorlogskerkhof ging, besefte hij: "Als het zo doorgaat, hebben we over tien jaar geen Dodenherdenking meer. Alle aanwezigen waren ouder dan ik. Van de families van de geallieerde soldaten die gesneuveld zijn, komen er nog maar enkele."

Ook zag hij in die tijd gebeuren dat zijn tienerkinderen wel naar de bevrijdingsfeesten op 5 mei gingen, maar totaal niets hadden met de achtergrond en de reden van zo'n feest. "Tijd om daar iets mee te doen. Een stukje maatschappelijk bewustzijn vond ik wel nodig," stelt Beekmans. In Jan Bout vond hij een gelijkgestemde. Samen gingen ze eerst bij de diverse geledingen van de bevolking te rade hoe men een 4 mei viering in de toekomst ingevuld wilde zien. Daarbij spraken ze vooral jongeren aan. Ze vroegen letterlijk aan een twintigjarige: "Wat moeten we doen om jou te interesseren?" In ieder geval niet een uur in de kerk gaan zitten, werd duidelijk uit de reacties. En aan ouderen werd gevraagd wat ze ervan vonden als tradities zouden worden afgeschaft.

Sinds 2012 wordt de herdenking nieuwe stijl gevierd. Met steeds een ander thema. Jan Bout legt uit dat dit jaar aandacht wordt gevraagd voor hedendaagse oorlogsslachtoffers. Speciaal wordt de in 2006 gesneuvelde Michael Donkervoort op 4 mei geëerd. Deze F-16 piloot van vliegbasis Volkel is boven Afghanistan met zijn toestel verongelukt. Zijn commandant van destijds, Bertil van Geel, kreeg van het Udense comité de vraag voorgelegd: "Wat doet het met je als je tijdens zo'n missie één van je mannen verliest. Als je dat stipje van de radar ziet verdwijnen?" Het persoonlijke verhaal van de militair zal de aanwezigen zeker weer raken, weten beide heren. Net als de afgelopen jaren, toen er andere thema's en andere verhalen op het programma stonden. De familieleden van de omgekomen piloot en zijn collega's zullen ook aanwezig zijn op 4 mei.

Bout en Beekmans zien elk jaar méér mensen naar de herdenking komen. En het publiek is steeds jonger. Gezinnen met kinderen, die, hoe klein ze zijn, zich bewust zijn van de ernst van het verhaal.

Programma 4 mei:

19.00 uur: Verzamelen bij de Kruisherenkapel

19.15 uur: Stille tocht naar het Piusplein

19.30 uur: Opening door burgemeester H. Hellegers

                 Kolonel Bertil van Geel vertelt zijn verhaal

                 Aansluitend vindt de kranslegging plaats

Afsluitend: koffie voor alle aanwezigen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant