Foto: Martien van Dooren.
Foto: Martien van Dooren.

Exmoor pony's uitgezet in De Maashorst

Algemeen 262 keer gelezen

NISTELRODE | Deze week zijn zeven Exmoor pony's uitgezet in een afgeschermd gedeelte van natuurgebied de Maashorst. Tussen de hagelbuien door waren medewerkers van ARK Natuurontwikkeling, Free Nature en de groep Wisentrangers van het IVN en Vogelwacht Uden hiervan getuige. De Exmoor pony's lopen in hetzelfde afgesloten gebied als waar de wisenten zich nu bevinden. Na Herperduin zijn deze grote grazers nu ook in het centrale deel van de Maashorst uitgezet. Binnenkort wordt de kudde verder aangevuld. Met de komst van de Exmoor pony's is het supertrio van de Maashorst compleet.

De Exmoor pony's (twee oudere merries, vier jonge merries en een jonge hengst) zijn losgelaten in het 200 hectare grote wengebied van de wisenten, gelegen tussen Uden en Landerd. De voor de Maashorst geselecteerde pony's zijn afkomstig uit natuurgebieden in Friesland, Gelderland en Utrecht. "Er waren al Exmoor pony's aan de noordkant van de Maashorst in Herperduin en nu dus ook aan de zuidkant van de Maashorst", vertelt Wisentranger Martien van Dooren. Voordat de dieren hier werden losgelaten hebben ze al aan elkaar kunnen wennen doordat ze samen enkele weken langs de Maas bij Keent (gemeente Oss) hebben doorgebracht.

De Exmoor pony is een robuust paardenras dat nauw verwant is aan het uitgestorven Europese wilde paard. Deze zelfredzame pony is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland en past vanwege hun graasgedrag goed bij het kalk- en zandlandschap van de Maashorst. De dieren leven in natuurlijke kuddes en gaan goed samen met recreanten. Samen met de wisenten en taurossen vormen zij de beste garantie voor een maximale biodiversiteit. Het afgesloten wengebied met wisenten, taurossen en Exmoor pony's is vanaf maart 2017 weer vrij toegankelijk voor publiek. Op dit moment zijn er verschillende uitkijkpunten aan de randen van het omheinde gebied van waaraf men de grote grazers kan bekijken.

Foto: Martien van Dooren.
Foto: Martien van Dooren.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant