Foto: Martien van Dooren.
Foto: Martien van Dooren.

"Exmoor pony's Maashorst in gevaar door voeren"

Algemeen 162 keer gelezen

UDEN | In de Maashorst grazen taurossen, Exmoor pony's en wisenten. Het blijkt dat sommige bezoekers de Exmoor pony's voeren. "Dit kan rampzalig zijn voor de dieren. Dieren gaan hierdoor opdringerig gedrag vertonen wat tot gevolg kan hebben dat de pony's naar de slacht moeten", aldus ARK Natuurontwikkeling.

De taurossen, wisenten en Exmoor pony's zijn voor veel bezoekers een belangrijke reden om de Maashorst te bezoeken. Sommige bezoekers komen in de verleiding om de dieren te aaien of te voeren. "Hoewel dit onschuldig lijkt kan dit desastreuze gevolgen hebben". aldus ARK Natuurontwikkeling.
"Paarden en runderen worden door aaien en voeren opdringerig en gaan ongewenst gedrag vertonen, ook naar nietsvermoedende recreanten. Bij wisenten kan dit eveneens gebeuren. Soms is het weggooien van schillen al genoeg om dieren naar mensen toe te lokken. De dieren leren op deze manier dat bij mensen voer te halen valt. Vervolgens kunnen ze bij mensen aan kleren of rugzakken gaan trekken of erger, in een poging om eten te bemachtigen. Dieren met zulk gedrag zijn niet meer geschikt voor vrij toegankelijke natuurgebieden. Deze dieren moeten uit het natuurgebied weggehaald moeten worden en kunnen nergens anders meer terecht. Nederland kent immers vooral opengestelde natuurgebieden. Weghalen betekent dan dus ook dat het dier in kwestie gedood of geslacht moeten worden. Niemand wil dat, maar in zo'n geval kan het helaas niet anders."
In de Maashorst is genoeg gevarieerd voedsel aanwezig in de vorm van mals gras tot ruige boombast en sappige twijgen. Iets extra's voeren of achterlaten is dan ook niet nodig volgens de natuurorganisatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant