De dames van Saturnus overleggen (Foto: Peter Kuijpers)
De dames van Saturnus overleggen (Foto: Peter Kuijpers)

Florerende volleybalvereniging Saturnus heeft toch nog wensen...

Sport 426 keer gelezen

Joost Kouwenberg: "We willen graag het beach- en zitvolleybal nog verder oppakken"

UDEN| Het volleybal in Uden is nog steeds een sportieve bezigheid die serieus te noemen valt. In 1963 richtten Jan Gevers en Sjef Bongers in Volkel volleybalvereniging Saturnus op en ruim een halve eeuw later staat er, al heel lang in Uden inmiddels, een professioneel aandoende organisatie met een ledental dat rond de 300 schommelt. Waarnemend voorzitter Joost Kouwenberg: "We behoren bij de 100 grootste clubs van Nederland, dus we zijn inderdaad geen kleine club."

Door: Willy Rooyakkers

Kouwenberg (44) is afkomstig uit Reek en heeft zelf nooit aan volleybal gedaan overigens. Kouwenberg: "Ik woon al lang in Uden en mijn dochters gingen op volleybal. Ze hoorden dat ik lang bestuurlijke werkzaamheden had verricht bij Achilles, de voetbalclub in Reek. Ik werd gevraagd en van het een kwam het ander." Joost Kouwenberg bekleedt bij Saturnus officieel de bestuursfunctie 'Voorzitter sectie PR en Communicatie' maar is dus nu ook waarnemend preses, de ad-interim voorzitter dus. "We zitten sinds een jaar zonder een vaste voorzitter, we zijn nog op zoek naar een structurele invulling. De vice-voorzitter heeft het prima ingevuld vervolgens als waarnemende maar die kreeg het te druk.  We hebben wat dat betreft eigenlijk ook nooit zonder voorzitter gezeten. Nu doe ik het er dan er maar bij voorlopig. We moeten kijken wat er gaat gebeuren."

Niet klagen

Het loopt ondertussen op de bekende rolletjes bij de club. "We mogen zeker niet klagen wat dat betreft. Ons ledental is weer gegroeid tot zo'n 300 personen en we hebben de beschikking over heel veel fantastische vrijwilligers.  We zien ook weer groei bij de jongste jeugd, dat is erg positief te noemen. Eigenlijk zijn we met zijn allen best wel een beetje trots." De club heeft zowel veel vrouwelijke als ook mannelijke leden al moet wel de kanttekening gemaakt worden dat in de jeugd de verhouding wat dat betreft duidelijk in het 'voordeel' van de meisjes ligt. "Ik denk dat bij de jeugd en de mini's de verhouding ongeveer 70-30 is. Het blijft lastig om jongens aan het volleybal te binden, dat wijst de praktijk uit. Van nature gaan ze toch eerst voetballen. Waar dat aan ligt? Misschien minder aandacht, het is minder bekend. Wat je wel ziet is dat als ze eenmaal lid zijn van onze club dat ze dan heel betrokken worden. Overigens is het niet alleen bij ons zo dat er minder mannen dan vrouwen bij de volleybalclub zitten. Dat is een landelijke tendens."

Prestaties

Overigens doen de mannen van Saturnus het momenteel weer best goed. In totaal zijn er vier mannenteams bij de senioren. "Het eerste team heeft een ware verjongingsslag moeten maken. We hebben daarvoor best lang op de oudere garde geleund.  Ze hebben het inmiddels weer goed opgepakt in de promotieklasse." De dames spelen van oudsher al behoorlijk lang op een zeer acceptabel niveau. Dit seizoen eindigde het eerste team, in totaal zijn er zes, als zevende in de derde divisie.  "We zitten al een paar jaar een beetje op hetzelfde niveau. Wat we zien is dat er regelmatig speelsters van ons hogerop gaan en dat is ook alleen maar goed. Als je de capaciteiten hebt om in de eerste divisie mee te doen dan zijn wij de laatsten om dat tegen te houden. Wij doen het allemaal met eigen speelsters, in dat licht bezien is het best knap dat we op dit relatief hoge niveau spelen."  Zowel Heren 1 als Dames 1 wordt volgend jaar getraind door de bekende Roemeense trainer Rudi Kun-Kuti. Kouwenberg: "Hij is een bekende trainer en heeft vroeger ook op niveau gespeeld in zijn land van geboorte. De begeleiding tijdens de wedstrijden wordt bij de mannen verzorgd door Robert Koops terwijl de dames gecoacht worden door Hubert van Hout. Dat gaat door een goede onderlinge communicatie allemaal erg soepel."

MuzeRijk

Saturnus is sinds twee jaar verkast van het knusse home 'De Ring' naar het MuzeRijk. "Ja, dat was in het begin natuurlijk even wennen want je gaat van een eigen accommodatie naar een gedeelde. Ondertussen is het hier ook met Saturnus aangekleed en voelen we ons echt thuis. Daarbij is het natuurlijk heel fijn dat we nu twee velden tot onze beschikking hebben in plaats van één. Onze supporters weten de weg inmiddels ook erg goed te vinden naar het MuzeRijk. Ik kan je vertellen dat het hier op zaterdagavonden weer ouderwets sfeervol is."

Wensen

Ook al gaat het dus goed met de club, er zijn altijd nog wensen. "Het beachvolleybal is natuurlijk de laatste jaren ontzettend booming. Wij hebben hier twee velden liggen maar we moeten het nog allemaal goed van de grond krijgen. Daar heb je natuurlijk ook weer kartrekkers voor nodig. Het is wel een gekoesterde wens van ons om dat goed aan te pakken. Je hebt natuurlijk altijd veel vrijwilligers nodig maar we zien het als een mooie uitdaging. Ook zouden we graag weer beginnen met het zitvolleybal. In het verleden hebben daar wat mee gedaan en zouden het fijn vinden als er nu weer een vervolg op komt. Daar zijn we onder meer mee bezig."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant