Afbeelding

Van Hees van Slamis'67 over badminton: "Veel energie in korte tijd verbranden"

Sport 401 keer gelezen

UDEN| "BC Slamis'67 is de grootste badmintonvereniging van Uden. Het is de enige badmintonvereniging in Uden die een jeugdafdeling heeft en lid is van de badmintonbond Badminton Nederland. BC Slamis '67 combineert sport met gezelligheid. De goede Slamis-sfeer is de basis voor sportieve prestaties op meerdere niveau's voor jong en oud. Badminton is een sport die door bijna iedereen beoefend kan worden, ongeacht leeftijd of sportieve aanleg. Iedereen kiest het bij hem of haar passende niveau: gewoon lekker een shuttletje slaan of fanatiek wedstrijden spelen (en ook dat kan dan weer op verschillende niveaus)."

Door: Willy Rooyackers

Bovenstaande staat keurig op de website van de trotse 'Ujese' club. Grappig is hoe de naam van de vereniging ontstaan is. Het is namelijk een verbastering van een kras staaltje Brabants dialect. Het komt namelijk van het roepen van "Sla um is", goed Brabants om aan te geven dat er met het racket tegen de shuttle gemept moet worden. Joos van Hees (61) groeide elders in deze provincie op, in Alphen, en beoefent het spelletje al 45 jaar. Van Hees: "In de jaren'60 kwamen er nieuwe sporten op, zoals ook badminton. Ik vond het meteen leuk om te doen, vooral door de snelheid van het spel. Ik begon dus in Alphen maar ongeveer tegelijkertijd werd ook de club in Uden opgericht. Door mijn werk maakte ik wat omzwervingen maar op een gegeven moment kwam ik hier te wonen. Dat is nu zo'n 25 jaar geleden. Automatisch werd ik lid van Slamis en sinds een jaar of tien mag ik de voorzitter zijn."
Op dit moment heeft Slamis 90 leden. "Ja, we hebben 60 seniorenleden maar ook 30 enthousiaste jongens en meisjes in de jeugd dus. Om onze leden aan te kunnen bieden dat we twee keer in de week een trainingsavond hebben moeten we eigenlijk rond de 100 leden hebben. Het is best uniek dat we dat kunnen aanbieden, twee avonden in de week. We zitten nu op de dinsdagen en donderdagen in Sporthal De Stigt. We hebben dan de beschikking over acht banen en beginnen al op dinsdag om half zeven en op donderdag een half uurtje later." Eerst de jeugd en daarna de senioren vanaf 20.00 uur. Wat is er zo leuk aan badminton? "Het is gewoon ideaal als je binnen relatief korte tijd veel energie wil verbranden. Maar natuurlijk is het spelelement ook erg leuk, en de sfeer binnen onze club. De meeste spelers zijn erg prestatief ingesteld, ze zijn heel fanatiek. Aan de andere kant is er hier ook altijd tijd voor een 'joke', er moet ook gelachen worden en dat komt dan ook vaak voor."
Om nieuwe jeugdleden te werven moet je tegenwoordig als club pro-actief zijn weet Joos van Hees. "Je moet er vroeg bij zijn want kinderen worden tegenwoordig gestimuleerd om snel voor een sport te kiezen. Vaak gaat het dan ook over een tweede sport. We zijn dan ook actief daarin, we delen bijvoorbeeld vele flyers uit in Uden. We hebben nu ook een nieuw initiatief, dat heet Bad-MINI-ton. Het is bedoeld om kinderen tussen vijf en acht met onze sport in aanraking te laten komen. Ze mogen maximaal vier weken op proef met de sport kennismaken, ze hoeven zich maar op dinsdag of donderdag hier te melden en dan zorgen wij voor de begeleiding. Ze hoeven alleen goede zaalschoenen mee te nemen, de rackets hebben wij hier. Ik kan wel van alles hier over zeggen maar het makkelijkste is gewoon als de kinderen zich hier melden. Wij verwelkomen ze met open armen."
Dat geldt natuurlijk ook voor de oudere jeugd en senioren, kom op dinsdag of donderdag naar sporthal de Stigt toe en wil je informatie vooraf kijk dan op www.slamis.nl of bel met Yvonne Sanders van de jeugdcommissie, tel 06-38225440. Voor de senioren bel met Joos van Hees 06-46892650 of Henny van den Elzen 06-20495400
Slamis'67 heeft een senioren- mixed team dat op een redelijk hoog niveau speelt "Ja, clubs als Veghel en Schijndel spelen nog op een hoger niveau maar ons hoogste team is toch ook actief in de eerste klasse van het district. Zij spelen met verenshuttles terwijl de recreanten, zoals ik, meer met de plastic shuttles bezig zijn. Daarnaast doen we ook mee aan de zogenaamde dorpencompetitie. Dat is eens ontstaan in het Land van Cuijk maar inmiddels doen er ook clubs mee van deze kant van de 'Midden-peel-weg'. Het is bedoeld voor onze fanatieke seniorrecreanten die graag competitie spelen. Er zijn zes sterktepoules en wij doen in elke poule met een team mee, dat is erg leuk. Vergis je niet: in de hoogste poule gaat het er op een behoorlijk niveau aan toe. Daarin zitten veel spelers die landelijke competitie hebben gespeeld.
Alle jeugdspelers spelen ook competitie bij Badminton Nederland en de beginnende jeugd speelt ook dorpencompetitie tegen clubs uit deze regio.
Naast al deze externe competitiemogelijkheden worden er op trainingsavond ook diverse interne competities hier georganiseerd. Volgend jaar bestaat de club een halve eeuw, een mijlpaal die men zeker niet ongemerkt voorbij wil laten gaan maar daarover later meer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant