De selectie van UDI'19. (Foto: Peter Kuijpers)
De selectie van UDI'19. (Foto: Peter Kuijpers)

Analyse: UDI'19 maakt redelijke start op hoger niveau maar moet nog groeien

Sport 154 keer gelezen

UDEN | Het was hectisch het laatste half jaar in de wandelgangen van Sportpark Parkzicht te Uden. Af en toe leek het wel een soort van 'jungle', zo ging het er aan toe. Toen de kruitdampen eindelijk waren opgetrokken stond er een nieuw seizoen voor de deur, een jaargang waarin UDI'19 aan de bak moet om zich te handhaven in de nieuw geformeerde derde divisie. Geen gemakkelijke opgave.

Door: Willy Rooyakkers

Ondanks alle technische bestuurlijke problemen achter de schermen, misschien wel juist daarom, groeide de groep vorig seizoen steeds meer naar elkaar toe. Mede omdat men geluk had met een soort van 'pret'- promotieregeling wisten de trainers Bas Gösgens en Jorus van Lanen het voor elkaar te krijgen om de Parkzichters in de derde divisie te krijgen. Hierdoor speelt de tricolores voor het eerst in de geschiedenis hoger dan de Hoofdklasse maar een beetje insider weet dat de Udenaren pakweg 20 jaar geleden bij de absolute top van amateurvoetballand Nederland behoorden en dat men daar nu vrij ver van verwijderd is. Dus termen als 'we hebben nog nooit zo hoog gespeeld' zijn uiterst relatief.

Verbeteren
Dat is op zich niet erg want UDI'19 heeft het erg knap gedaan door überhaupt zichzelf te plaatsen voor de derde divisie. De Parkzichters werken namelijk met bijna alleen maar eigen spelers dus dan is het eigenlijk een soort van huzarenstukje te noemen dat dit niveau bereikt is. Wat dat betreft moet de pet worden afgenomen voor de jeugdopleiding van de club. De technische commissie heeft ondertussen een vijftal trainers die elders werken, maar wel een band met UDI'19 hebben, verzocht om mee te denken betreffende de externe scouting. Het gaat om Jordy van Boxtel, Harry Blokhuis, Jurgen van Wanrooij, Peter van den Heuvel en William van der Steen. Een en ander zal er mede voor moeten zorgen dat de opleiding zich nog verder gaat verbeteren.

Korte voorbereiding
UDI'19 promoveerde op 5 juni op een mooie zonnige dag naar de derde divisie, twee maanden later stond de eerste competitiewedstrijd van de derde divisie gepland. Even was er nog sprake van een oefenwedstrijd tegen PSV op 2 juli maar heel verstandig werd daar toch maar van afgezien want dat zou fysiek en mentaal een ramp voor het team hebben betekend. Ook zonder dat duel is de voorbereidingstijd voor de amateurs van UDI'19 kort te noemen want na zo'n lang seizoen is een maandje vakantie zeker wenselijk voor de spelers. Daarbij komt dat er een compleet nieuwe technische staf moest worden ingewerkt. De nieuwe trainer Bert Ruijsch kon niet door een ervaren assistent van de club wegwijs gemaakt worden want met Jan Schaap kreeg hij een tweede man naast zich die zelf voor het eerst officieel op Parkzicht kwam.
Omdat de derde divisie een competitie is met liefst 34 wedstrijden is het vooral belangrijk dat het team ook zo fit mogelijk is. Daarom was het ook niet echt mogelijk om in de voorbereiding keihard te trainen. De spelers moesten er namelijk meteen staan begin augustus en als extra toetje kwamen daar ook nog twee zware bekerduels bij voor de KNVB Beker. Een lekker toetje, dat zeker, maar ook een dessert wat telkens zwaar op de maag lag als er drie dagen later weer een competitiewedstrijd werd opgediend. Mede hierdoor werd er bij De Graafschap met liefst 6-0 verloren. Gelukkig had UDI'19 op dat moment al de eerste wedstrijd thuis met 3-1 van Dongen gewonnen. Hoewel dit niet zonder geluk gepaard ging was het een mooie avond voor alles en iedereen die UDI'19 een warm hart toedraagt.

Systeem
Bert Ruijsch had na analyse van zijn materiaal, gevoegd bij het feit dat de derde divisie veel sterker is dan de Hoofdklasse B, besloten om van systeem te veranderen. UDI'19 speelt al sinds mensenheugenis 4-3-3 maar Ruijsch vindt 4-4-2 of 5-3-2 beter bij de mogelijkheden van zijn selectie passen. Daar valt ook zeker wat voor te zeggen, een juiste beslissing. Na de wedstrijd tegen De Graafschap werd ook nog tegen Magreb'90 verloren maar het vierde duel bij Juliana'31 leverde weer een punt op: 1-1. Het voordeel is wel dat er nu geen midweekse wedstrijden meer zijn en dat er gericht getraind kan worden naar de zondagen toe. Duidelijk is geworden dat de selectie fysiek nog stappen moet zetten maar zeker op voetbaltechnisch gebied ook. Het is te hopen dat er rek genoeg in zit om weer collectieve verbetering te realiseren. De jongere spelers zullen beter moeten worden, een natuurlijk proces met handvaten die de trainers aanreiken, om UDI'19 hogerop te brengen. We zullen zien waar het toe gaat leiden, in ieder geval is de openingsfase van het seizoen gezien de omstandigheden tot een redelijk goed einde gebracht. Daarvoor verdienen de spelers en technische staf alvast een welgemeend compliment. Nu kijken hoe het verder gaat en of er nog meer in het vat zit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant