Jolanda in haar praktijk.
Jolanda in haar praktijk.

Aileen Doet: "Acupunctuur, je hoeft er niet in te geloven"

Algemeen 809 keer gelezen

UDEN | Een goede vriendin van mij is als de dood voor naalden. Tijdens het bloedprikken, moeten standaard vier sterke verplegers haar vasthouden. Stiekem vind ik dat een beetje grappig. Ik kan mij namelijk helemaal niets voorstellen bij die naaldenangst. Ik ging dan ook met een gerust hart op bezoek bij Jolanda van der Wijngaart van praktijk Ithaka in Uden. Ze heeft zich verdiept in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Jolanda ronde in 2008 haar opleiding af. Sinds een jaar heeft ze een prachtige nieuwe praktijk aan huis. Ze vertelt gepassioneerd over haar vak. "De Chinese geneeskunde is al ruim vierduizend jaar oud en is gebaseerd op observatie. Observatie van de natuur, de seizoen, het lichaam, van alles."
De acupuncturist was altijd al geïnteresseerd in holistische geneeswijzen. "Ik vind het interessant om naar het hele geheel te kijken. Als iemand bijvoorbeeld last heeft van zijn of haar knie, dan kan dat heel veel verschillende oorzaken hebben. Geen mens is hetzelfde."
Acupunctuur kan voor heel veel verschillende doeleinden ingezet worden. Van hoofdpijn, tot hooikoorts, vruchtbaarhessidsproblemen, psychische problemen, knie- en rugklachten en zelfs voor mensen die willen stoppen met roken of willen afvallen is het geschikt. "De behandelingen die ik gebruik zijn aanvullend. Sommige dingen kan ik ook niet oplossen, dan verwijs ik iemand naar een reguliere arts. Wat ik wel kan doen is ondersteuning bieden."

Volgens Jolanda kan je alles op aarde terugleiden naar qi, dat je weer onder kunt verdelen in Yin en Yang. Ze werkt met energiebanen, oftewel meridianen. Ze past verschillende behandelingen toe. Ik mag eens ervaren hoe acupunctuur werkt.
Voor mij is dat de eerste keer. Ik heb acupunctuur wel eens overwogen. Als kind had ik veel last van hooikoorts en het schijnt dat acupunctuur daar een hele goede behandeling voor is. Maar ik groeide over mijn hooikoorts heen. Afgezien van een paar niesjes en kriebeltjes heb ik bijna nergens meer last van.

Omdat ik geen specifieke klachten heb, gaat Jolanda een paar 'algemene' meridianen prikken die mij energie moeten geven. Ik mag gaan liggen op haar behandeltafel. "Echte Chinese acupuncturisten kunnen behoorlijk stevige behandelingen geven. Dat doen ze om de energie op gang te brengen. Zo ga ik niet te werk. Vanuit de Japanse filosofie weet ik dat ik op een subtielere manier ook de energie goed op gang kan brengen. Sommige mensen voelen niet eens dat ik al een naald heb geprikt."
Voordat Jolanda begint checkt ze eerst mijn polsen en mijn tong. Aan de hand daarvan kan ze zien of er verstoringen zijn. "En?", vraag ik enigszins ongerust. "Haha, dat vraagt iedereen altijd. Maar er is niets aan de hand hoor. Iedereen heeft wel ergens een verstoring, maar dat is menselijk."
Daarna is het tijd om de naalden erbij te pakken. Ze begint bij mijn benen, net onder mijn knieën. Ik heb inderdaad niet door dat de eerste naald er al inzit. Ook de tweede voel ik niet. Maar dan begint ze met mijn linkerbeen. Als ze net boven mijn knie een naald prik, voel ik een vreemde sensatie. Het doet absoluut geen pijn, maar ik voel 'iets' van mijn knie naar mijn grote teen stromen. Ik uit mijn verbazing. Jolanda reageert nuchter: "Ja, dat zijn de energiebanen."

Daarna krijg ik nog een naaldje in mijn buik en eentje in mijn voorhoofd. Van beide voel ik niet, maar toch heb ik wel het idee dat er iets 'stroomt' in mijn lichaam. Daarna mag ik een tijdje rustig blijven liggen voordat de naalden er weer uit gaan.
Echt waar, geloof mij, acupunctuur doet absoluut geen pijn. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het mijn vriendin zou kunnen helpen om van haar naaldenangst af kan helpen. Maar of ik haar daarvan kan overtuigen, dat weet ik zo net nog niet…

Voor meer informatie over de praktijk van Jolanda kijk op www.acupunctuur-uden.nl.

Heb jij ook een bijzondere hobby, een uniek beroep of een fantastische activiteit? Twijfel dan niet langer en stuur een mailtje naar redactie@udensweekblad.nl o.v.v. 'Aileen Doet'. Wie weet kom ik volgende week dan bij jou langs!

Aileen van Tilburg
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant