De vier studenten bij het dafje op de Udense markt.
De vier studenten bij het dafje op de Udense markt.

Udenaren maken reis naar de toekomst in oud dafje

Algemeen 944 keer gelezen

UDEN | Udenaren konden maandag ervaren hoe het vervoer er in de toekomst uitziet. Studenten van de HAN stonden met een oud dafje op de weekmarkt. In het autootje konden voorbijgangers een virtuele reis naar 2056 maken.

Elektrische zelf rijdende auto's, grote bussen die over het overige verkeer heenrijden en superstrakke wegen. Dat is het toekomstbeeld dat in de virtuele reis naar de toekomst geschetst werd. Met een VR-bril op konden voorbijgangers een blik werpen in de toekomst over veertig jaar. Het filmpje van twee minuten start met de huidige situatie, maar al snel wordt de omschakeling naar 2056 gemaakt.

Maar dat bleek voor veel mensen nog erg ver weg! "Vooral voor veel oudere mensen leeft het idee dat de toekomst niet voor hen is. Maar de toekomst is óók morgen. Bovendien kunnen de mensen die nu leven ook meewerken aan plannen die invloed hebben op het leven van hun kinderen of kleinkinderen", vertelt een van de studenten Lisa-Daimy Werter.

Samen met haar medestudenten Laura Jansma, Pieter Visser en Walter Westland doet ze onderzoek naar de mobiliteit in Noord-Oost Brabant. De vier studenten volgen de minor Stad en Land. Het onderzoek is een onderdeel van een ander, groter, mobiliteitsonderzoek van de provincie Noord-Brabant dat startte tijdens de Dutch Design Week.

Dafje
"We mochten voor één dagje dit dafje lenen van de provincie", vertellen de studenten trots. En dat trok natuurlijk veel bekijks. Tientallen mensen namen erin plaats. "De motieven waren wel erg verschillend. Sommige mensen zijn echt geïnteresseerd in mobiliteit, anderen waren vooral benieuwd naar de ervaring met de VR-bril", aldus de studenten.

Mensen die een virtuele reis naar de toekomst hadden gemaakt, konden daarna een enquête invullen met vragen over mobiliteit. Die antwoorden worden verwerkt in het onderzoek van de HAN-studenten. Daarnaast houden ze ook diepgaande gesprekken met mensen in focusgroepen. Zo hopen ze een duidelijk beeld te creëren over hoe mensen denken over mobiliteit nu en in de toekomst.

Het onderzoek richt zich op de gemeenten Uden, Mill, Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis en Grave en dat met name op de N-wegen. Eerder lagen er plannen op tafel om de snelweg A77 door te trekken van Haps naar Uden. Dat plan is van de baan, maar andere aanpassingen die voor verbetering zouden kunnen zorgen worden nu dus onderzocht.

De resultaten worden nu verwerkt en in januari 2017 door de studenten gepresenteerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant