Afbeelding

CBS: Uden, Oss, Veghel zeer belangrijke industriële gebieden

Algemeen 1.329 keer gelezen

REGIO | De regio Eindhoven en Noordoost-Brabant, en dan met name Oss, Veghel en Uden, zijn uitgegroeid tot de belangrijkste industriële gebieden van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

"Zuid-Nederland heeft een zeer breed pakket aan industriële activiteit. In 10 van de 11 industriële branches had het in 2016 een aandeel van tussen de 26 en 51 procent van het landelijk totaal. Vooral de chemie, de machine-industrie en de transportmiddelenindustrie zijn er erg goed vertegenwoordigd. Alleen de aardolie-industrie is in Zuid-Nederland relatief ondervertegenwoordigd. Deze branche genereert haar toegevoegde waarde bijna exclusief in West-Nederland. Op landelijk niveau is de voedings- en genotmiddelenindustrie de grootste industriële branche. Zuid-Nederland is het enige landsdeel waar deze branche niet het grootst is. De chemie genereert hier nog meer toegevoegde waarde", zo blijkt uit het onderzoek van het CBS.

De Brabantse industrie wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. In Brabant werd vorig jaar meer dan 27 procent van de totale Nederlandse industriële toegevoegde waarde gerealiseerd. De regio Eindhoven gaat aan kop, maar ook de industrie in Noordoost-Brabant draagt flink bij aan de nationale economische groei. In 2015 werd ruim 27 procent van de totale Nederlandse industriële toegevoegde waarde (productie minus ingekochte goederen en diensten) in Zuidoost- en Noordoost-Brabant gerealiseerd. Dat kwam in 2015 op een totaalbedrag van zo'n 75 miljard euro uit. Opvallend is dat het aandeel van Tilburg flink terug is gelopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant