Afbeelding

Maashorst Festival 'meer dan meepraten en denken'

Algemeen 971 keer gelezen

UDEN | Inwoners van Uden en Landerd kunnen op maandag 24 juni hun ideeën en wensen voor de nieuwe gemeente laten horen, tijdens het Maashorst Festival in Theater Markant. Maar volgens burgemeester Hellegers en burgemeester Bakermans is het meer dan dat, en moet het festival ook 'gewoon leuk zijn'.

Van 13.00 tot 22.00 uur kunnen mensen aanschuiven aan thematafels om mee te praten over belangrijke onderwerpen. Thema's zijn onder andere vitale kernen, voorzieningen en zorg, economie en ondernemen, leefbaar buitengebied en dienstverlening. Er is ook een tafel zonder thema, mensen kunnen hier zelf het onderwerp bepalen. "Het festival is niet alleen maar inhoud en praten over de goede dingen", legt Marnix Bakermans, burgemeester van gemeente Landerd, uit. "Dat is wel het hoofddoel, maar aan de andere kant moet het ook gewoon leuk zijn." Dat leuke uit zich onder meer in een escaperoom, clinic straatvoetbal en een workshop graffiti spuiten. "Door de dag heen kunnen bezoekers ook genieten van muzikale optredens en dansvoorstellingen. Er is een proeverij van Maashorstproducten en ook staan er foodtrucks."

Naam
Natuurlijk kun je ook je mening geven over de naam 'gemeente Maashorst'. Een naam waar buurgemeenten als Oss en Bernheze het nog niet helemaal mee eens zijn. "Op basis van alles wat er binnenkomt doen wij een voorstel aan de gemeenteraad. De raad moet dit dan verder afwegen. Als er geen draagvlak is zal er een andere naam moeten komen, maar op dit moment is er voor ons geen reden om een andere naam voor te stellen of een ander proces in te gaan."

Sprekers
Er zijn op maandag drie sprekers aanwezig. Richard van Hooijdonk kijkt als futuroloog met de aanwezigen vooruit en zet als het ware een stap in de toekomst. Oud-hoogleraar Gerard Rooijakkers gaat juist in op de historie en geeft een betoog over het DNA en de identiteit van dorpen en gemeenten. Ook hoogleraar Patrick Vermeulen is aanwezig, een hoogleraar die verstand heeft van burgerparticipatie. Hij kent het gehele proces en geeft aan het einde van de avond zijn visie over hoe je kunt omgaan met de opbrengst van de dag.

Vervolg
In september ligt er een concept herindelingsontwerp. Het concept wordt op 24 oktober aan beide gemeenteraden voorgelegd. Daarna komt het ontwerp ter inzage en kunnen inwoners en organisaties op verschillende manieren hierop reageren. Planning is dat in maart 2020 de gemeenteraden van Landerd en Uden een definitief besluit nemen over het herindelingsadvies.

Kijk voor het volledige programma op www.opwegnaargemeentemaashorst.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant