De MacDonald's op het Foodcourt
De MacDonald's op het Foodcourt

Nieuwe maatregelen tegen overlast op Foodcourt

Algemeen 2.985 keer gelezen

UDEN | Gemeente Uden gaat meer maatregelen nemen om de overlast te beperken die bezoekers van het Foodcourt en omwonenden ervaren. De focus ligt daarbij op het beperken van zwerfafval en (geluids)overlast door groepen jongeren.

Huisregels en meer controle. Dat zijn de twee belangrijkste afspraken die de gemeente maakte met de exploitanten van het Foodcourt, de eigenaar van het terrein, stichting Compass (jeugdwerk), de BOA's (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren) en de politie. Wethouder Maarten Prinssen: "We hadden destijds bij de start van het Foodcourt al afgesproken dat we na een paar maanden zouden evalueren hoe het gaat. Bij die evaluatie werd duidelijk dat bezoekers en omwonenden vooral veel last hebben van groepen jongeren die met elkaar afspreken op het terrein. Soms staan ze uren lang met hun auto's achter op het terrein, vaak nog tot lang na sluitingstijd van de restaurants. Ook komen we op verschillende plekken in onze gemeente zwerfafval tegen dat duidelijk afkomstig is van het Foodcourt. Samen hebben we gezocht naar mogelijkheden om de overlast zoveel mogelijk te beperken."

Huisregels
Een van de maatregelen is plaatsing van borden met huisregels die gelden voor het terrein. "Dan kan er in elk geval geen discussie ontstaan over wat wel en niet mag", aldus Prinssen. "Bovendien is goede zichtbaarheid van zulke gedragsregels een juridische voorwaarde om handhavend te mogen optreden." Deze zogenaamde artikel 461-borden gaan over de openingstijden van het terrein en de wijze waarop bezoekers er gebruik van mogen maken. Mogelijke formuleringen die straks op het bord komen zijn bijvoorbeeld: 'Dit terrein is buiten openingstijden van de restaurants alleen toegankelijk voor mensen die willen tanken bij TinQ' en 'Gebruik van geluidsapparatuur is niet toegestaan'. Prinssen: "De precieze formuleringen moeten nog worden vastgesteld, maar ons streven is om de borden zo snel mogelijk te bestellen zodat ze direct na de zomervakantie geplaatst kunnen worden. Daarna zullen de BOA's ook wat vaker controleren of iedereen zich aan die regels houdt. En na een paar maanden zullen we opnieuw met alle betrokkenen evalueren of deze maatregelen voldoende zijn."

Blikvanger
Uit de evaluatie van de eerste maanden Foodcourt kwam ook naar voren dat het opruimen van het zwerfafval op het terrein zelf goed verloopt. De exploitanten lopen dagelijks, zoals bij aanvang afgesproken, hun ronde om het terrein schoon te houden. De ergernis van omwonenden en de buitendienst van de gemeente betreft dan ook vooral het zwerfafval langs de fietsroutes terug naar het centrum. Prinssen: "Vooral langs de routes terug naar de scholen komen we de Foodcourtverpakkingen tegen. De jeugd vindt het kennelijk heel gewoon om die in de berm achter te laten." De gemeente heeft daarom in elk geval vast een zogenaamde blikvanger geplaatst in de Handwijzerstraat tussen de achterzijde van het Van de Valk-hotel en de fietstunnel. Dat is een puntzakvormig net waarin voorbijgangers vanaf een afstandje hun afval kunnen 'gooien'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant