Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Udense molenaars ontvangen eerste Brabantse Molenprijs

Algemeen 730 keer gelezen

UDEN | Patrick en Linda van Kessel, molenaars op de Molen van Jetten in Uden, hebben gisteren de eerste Brabantse Molenprijs uitgereikt gekregen. Dit gebeurde door de voorzitter van Molenstichting Noord-Brabant, Fons Naterop, en burgemeester Henk Hellegers.

De Brabantse Molenprijs is in het leven geroepen door Molenstichting Noord-Brabant, met als doel de inzet van mensen in de molenwereld onder de aandacht te brengen. 'Molenwerk' is immers vrijwilligerswerk. De Brabantse Molenprijs is een blijk van waardering voor dit vrijwillige werk. Hiervoor komen mensen in aanmerking, die zich op bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse molens en molenaars. De molenprijs bestaat uit een bronzen replica van het beeld De Mulder, dat bij de molen in Lieshout staat. Dit beeld van beeldhouwer Charles Vergouwen uit Tilburg is een eerbetoon aan alle vrijwillige molenaars van Nederland. Het stelt een 'mulder' voor, die met het vangtouw in de hand, de molen stil aan het zetten is. De prijs wordt ééns in de twee jaar toegekend, dit jaar dus voor het eerst.

Hart voor de molen
Patrick en Linda van Kessel geven beiden blijk van een groot hart voor de molencultuur en het behoud van de mooie Molen van Jetten, een standerdmolen in Uden, die zij beheren. De molen is sinds 1971 in het bezit van de gemeente Uden. Ze zijn erg betrokken bij het onderhoud van de molen en ze laten de molen meerdere keren per week draaien voor het malen van graan tot meel voor bakker en particulier. Daarnaast malen ze veel mout voor een distillateur die er op zijn beurt weer whisky van brandt. Verder bieden ze regelmatig plek aan stagiaires van de molenaarsopleiding. Patrick is voorzitter van het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM), afdeling Brabant. Hij was ook actief in de lesstofcommissie van het GVM. Linda is een van de Brabantse veiligheidscoaches van de afdeling Brabant van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Zij laten zoveel mogelijk kinderen kennis maken met de molen via Kunst & Co. Hun eigen kinderen zijn ook bijna altijd in of bij de molen te vinden als er gedraaid wordt. Bovendien zijn ze allemaal lid van het GVM en op die manier de molenaars van de toekomst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant