Afbeelding

Gemeente Uden wil meer gebruik van hemelwater stimuleren

Algemeen 1.160 keer gelezen

UDEN | De hele maand oktober loopt de regentonactie "Allemaal aan de ton!". Inwoners kunnen dan een regenton aanschaffen met 20 euro korting. De regentonactie wordt vanuit het watersamenwerkingsverband As50+ gezamenlijk georganiseerd door de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss, Uden en Waterschap Aa en Maas. Gemeente Uden biedt haar inwoners echter extra voordeel om te stimuleren een regenton aan te schaffen om zodoende zo veel mogelijk hemelwater op te vangen en te hergebruiken.

Omdat het praktisch onmogelijk is om alle rioleringen aan te passen aan de grootst mogelijke regenbui zoekt de gemeente ook naar andere oplossingen. Zoals de aanleg van wadi's en extra vijvers. Hier kun je water bufferen om een lange droogteperiode door te komen. Echter is de hulp van inwoners hard nodig. Inwoners kunnen een steentje bijdragen door bijvoorbeeld de tuin te vergroenen of door water in eigen tuin af te voeren in plaats van in het riool bijvoorbeeld door het opvangen van water in een regenton. Wanneer je regenwater opvangt in een regenton, creëer je in eigen tuin wateropslag. Dit bespaart kostbaar drinkwater omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater. Omdat regenwater geen kalk bevat is het ook geschikt om bijvoorbeeld de ramen en auto mee te wassen. Bovendien komt het water dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Én met minder tegels en meer groen in de tuin kan het regenwater veel makkelijker in de grond kan zakken. Daarnaast zorgt een groene omgeving voor meer koelte tijdens warme dagen en voor een prettige leefomgeving voor vlinders, bijen en vogels.

Extra acties
Gemeente Uden wil dat zoveel mogelijk huishoudens van een regenton voorzien zijn. Naast de gezamenlijke 'Allemaal aan de ton' actie, biedt de gemeente haar inwoners ook hulp bij het aansluiten van de regenton en voorziet in een gratis aansluitset bij aanschaf van een regenton binnen de actieperiode. Speciale waardebonnen voor deze extra's zijn verkrijgbaar bij de deelnemende bedrijven in de gemeente of te downloaden via de website www.uden.nl/regentonactie. Ook is er de mogelijkheid om één van deze unieke regentonnen te winnen via een speciale actie. Houdt hiervoor de Facebookpagina van Hierhoudenwevan in de gaten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant