V.l.n.r: debatleider Paula van Hout, Mark van de Veerdonk, Peer Verkuijlen, Jos van Vonderen en Rob Vrolijk van De Grens.
V.l.n.r: debatleider Paula van Hout, Mark van de Veerdonk, Peer Verkuijlen, Jos van Vonderen en Rob Vrolijk van De Grens. Foto: Hans Anneveldt

Politiek grote afwezige bij debat over De Maashorst

Algemeen 653 keer gelezen

UDEN | In een goed gevulde zaal van De Pul in Uden ging het zondagmiddag over natuurgebied De Maashorst. Debatcentrum De Grens koos voor een discussie over het natuurgebied, de ontwikkelingen en over de leefbaar daar voor mens en dier. Hoe gaat het verder? Blijft het wel natuur daar of wordt het een soort pretpark?

De gasten waren Dennis Hurkmans (Maashorstondernemer), Peer Verkuijlen (oud-voorzitter Stuurgroep De Maashorst), Jos van Vonderen (Maashorstboer) en Nico Ettema (bioloog). Zij keken met hun ogen en vanuit hun standpunt naar het gebied.  Rode draad was hun liefde voor De Maashorst, maar er klonk ook zorg door. Die zorg werd op geheel eigen wijze vertaald door tafelheer en columnist Mark van de Veerdonk. Hij  woont op Slabroek, midden in het gebied (als 'bedreigde diersoort'). Het gaat bij De Maashorst niet meer alleen over het natuurgebied. De gemeenten Oss, Uden, Landerd en Bernheze zijn het niet eens over de naam van de nieuwe fusiegemeente Uden-Landerd: gemeente Maashorst. Oss en Bernheze vinden dit geen goed idee. De vier gemeenten hebben samen vele jaren hard gewerkt om het natuurgebied in de markt te brengen. De nieuwe gemeente zou er met de bekendheid van de naam vandoor gaan. "Een bezopen idee", stelde Peer Verkuijlen. Grote afwezige in de zaal was de politiek. Geen wethouder had tijd of zin om mee te debatteren.

De discussie bleef niet hangen op die fusie van gemeenten en de naam Maashorst, maar ging over het natuurgebied zelf. Over wonen en werken, over de ontwikkeling van nieuwe natuur dankzij grote grazers, maar ook over angst voor die grote beesten. Ook was er aandacht voor nieuwe kansen, vooral ook voor ondernemers, zoals Dennis Hurkmans. Hij kreeg kritische vragen over zijn plan voor een whiskystokerij aan de rand van het natuurgebied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant