Afbeelding

Koningschieten in Uden: wie wordt de nieuwe Koning van Uden?

Algemeen 503 keer gelezen

UDEN | Aanstaande zaterdag is één van de belangrijkste dagen voor het gilde Sint Barbara en Sint Lucia uit Uden. Bij de Molen van Jetten aan de Aalstweg in Uden wordt door de gildebroeders gestreden om het Koningschap van het gilde. Wie wordt de nieuwe Koning van Uden?

Het Koningschieten is een eeuwenoude Gildetraditie die het Udens gilde weer in ere hersteld heeft, een feestelijke dag vol tradities. In de vroege ochtend nemen de leden van het Gilde met een besloten kleine borrel van de huidige Koning, Niels Swinkels. Rond 13.00 uur arriveert het gilde in optocht bij de Udense standerdmolen. Hier wordt de molen 'gevrijd', wordt de Koning ontdaan van zijn versierselen en wordt de Koningsvogel voor het schieten ingezegend door Gildeheer John van de Laar. Nadat de Udense notabelen hun ereschot gelost hebben, is het tijd voor de ontknoping. Het gildelid dat met de kruisboog het laatste stuk(je) van de vogel er af schiet, mag zich dan twee jaar lang Koning van het gilde noemen. Dit is de meest eervolle titel die het gilde kent. Na het laatste schot zal er alvast geproost worden op de nieuwe koning. 

Kroningsmis 
De officiële installatie is echter op zondag 20 oktober in de Sint Petruskerk, in de Hoogmis van 10.30 uur. In de kerk heeft het gilde overigens ook een eigen Gildealtaar met beelden van de patroonheiligen Sint Barbara en Sint Lucia. Pastoor Van de Laar zal in "zijn" Sint Petrus geïnstalleerd worden als Gildeheer, de nieuwe Koning wordt natuurlijk ook feestelijk en plechtig ingezegend, evenals een tweetal nieuwe leden. De Mis wordt besloten met het gildelied 'Brabant, Were Di'. Iedereen iss ook hier welkom om de nieuwe Koning mee te vieren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant