Afbeelding

'We gaan het samen maken'

Algemeen 164 keer gelezen
UDEN – ,,We gaan het samen maken, de toekomst is aan ons”, sprak woensdagavond een heel gelukkig mens. De nieuwe burgemeester van Uden, Henk Hellegers is blij met Uden. Hij voelt zich heel erg welkom en hoopt er zo snel mogelijk te wonen, want hij wil zich ‘Udenaar voelen en Udenaar mét de Udenaren zijn’. Commissaris van de Koningin Hanja May-Weggen nam van hem de eed af en prees hem gelukkig met zijn nieuwe, mooie en ambitieuze gemeente. Later volgde een drukke openbare receptie.

[image=96028]
[image=96029]

Burgemeester Henk Hellegers en zijn vrouw Lilianne zijn woensdag om 18.00 uur geland op vliegbasis Volkel. Een helikopter haalde het paar in Dussen op. Na kennismaking met commandant Wido van de Mast, bracht een taxi hen naar het gemeentehuis van Uden waar harmonie De Eendracht en het brandweerkorps hen opwachtte. Ondertussen was de vrouw van Hellegers onwel geworden. Blijkbaar was de helikoptervlucht niet goed bekomen. De serenade van de harmonie moest zij daarom missen maar na even wachten kon ze toch de bijzondere raadsvergadering bij wonen en bij de beëdiging van haar man zijn.
Onder de genodigden waren de kinderen van Hellegers én zijn ouders. Die maakten voor de derde keer mee dat hun zoon beëdigd werd als burgemeester. Verder waren er veel burgemeesters en oud-burgemeesters zoals ook Joke Kersten.. May-Weggen richtte nog even speciaal het woord aan haar. Ze nam immers pas twee weken geleden afscheid.

[image=96030]

Bruggenbouwer
May-Weggen kent Hellegers goed omdat hij in de Provinciale Staten heeft gezeten. Ze roemde hem vanwege zijn grote ervaring, dossierkennis en realisme. ,,U komt in economische zware tijden in een nieuwe gemeente. Dat vraagt extra inzet. Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Uden is ambitieus en wil vooruit. Joke Kersten heeft als verbinder gewerkt aan samenwerking. Ik ken u als bruggenbouwer dus zult u veel baat hebben bij die eigenschap.”

[image=96031]

Historie
Loco-burgemeester Yvonne Schram ging in haar toespraak in op iets anders waarvan Hellegers bekend is, namelijk zijn liefde voor de cultuur-historie en het schrijversschap. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam en Schram noemde Udense onderwerpen die de aandacht van Hellegers verdienen. Ze liet zich leiden door wat er níet meer is in Uden, zoals bijvoorbeeld het Kasteel de Vorstenburgh, het gerechtshof en de Udense Robin Hood. Ze memoreerde oud-burgemeesters van Uden en noemde zelfs de allereerste, Andreas van der Meulen, in 1810. Schram hoopt dat de nieuwe burgemeester zich stevig zal wortelen in deze gemeente met een rijk verleden en een bloeiende toekomst.

[image=96032]

Goed gesprek
,,Welkom, kom binnen, ga zitten, koffie?”Met die woorden begroette John Timmers de nieuwe man. ,,Want dat wilde je toch, gewoon een gezellige gemeente. Dat zal best lukken”, stelde Timmers die vervolgens een aantal wensen opsomde zodat Hellegers weet wat hem te doen staat. Samenwerking was daarvan een belangrijke. En, “richt uw blik naar buiten, naar de mensen.” Daar kwam Hellegers later op terug.. ,,Ik ga vooral investeren in de gemeenschappelijke samenleving, kennismaken met zoveel mogelijk mensen. Want een goed gesprek geeft meer inzicht dan een dikke nota.”

Spaarlamp
Burgemeester Willy Doorn sprak namens de burgemeesterskring in de regio, de Veiligheidsregio Brabant Noord en het politiedistrict De Leijgraaf. Ze gebruikte een spaarlamp als symbool voor het karakter van Hellegers. Hij gaat lang mee, is voor diverse doelen te gebruiken, heeft veel energie, is duurzaam, laat het licht schijnen over veel zaken, maar geeft ook sfeervol licht. Dat laatste was bedoeld om Hellegers te verzekeren dat er genoeg momenten zijn om toe te geven aan zijn verlangen naar het Bourgondische zuiden.

Welkom
Hellegers deed zijn naam eer aan en verdiepte zich in het verre verleden van Uden. ,,Toevallig werd hier 100 jaar geleden ook een burgemeester beëdigd maar de toenmalige Commissaris van de Koningin Van Voorst tot Voorst hield een dagboek bij waarin hij niet lang daarna schreef dat kwade tongen de nieuwe burgemeester van Uden belasterde. ,,Ik sta hier onder een beter gesternte want ik voel me heel welkom”, zei Hellegers. Nog later kwam van Voorst tot Voorst terug want Uden werd een ‘vrijgevochten gemeente waar gezag ontbreekt’. ,,Ik krijg de eigenschap toegedicht dat ik van nature een leider ben met overwicht en gezag. Dat komt dan goed uit.” Hellegers houdt van gedichten en schrijft ze zelf ook. Maar hij sloot af met een gedicht van stadsdichter Maarten van den Elzen, ‘havens van ’t welkom’.

[image=96033]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant