Afbeelding

Ad Hartman: 'G1000 is niet meer weg te denken'

Algemeen 343 keer gelezen

UDEN | Het is al weer ruim een jaar geleden dat de G1000 manifestatie plaatsvond, in De Schaapskooi in Uden. Sindsdien is er veel gebeurd. Een aantal ideeën hebben concrete resultaten opgeleverd en ook het G1000 evenement in Markant Uden (2 november) was een succes. Inmiddels kan met gerust hart gesteld worden dat de G1000 een nuttig initiatief is, waarin burgerinitiatieven goed gedijen.

door de redactie

"Daarom is het tijd om als beweging naar buiten treden op een zakelijke wijze en met een duidelijke identiteit", vertelt Ad Hartman, kernteamlid van G1000. "We gaan de komende tijd intern overleggen over hoe we dat kunnen realiseren. De projecten die we aanpakken hebben namelijk behoefte aan duidelijkheid en ondersteuning."

Resultaten
Dit jaar realiseerde G1000 al activiteiten rondom het leercafé, Energie Uden, kleine zorg en het fietsplan. Daarnaast zijn er nieuwe activiteiten opgezet zoals de Coderdojo, hart en zielgroep en is men bezig walking futball te organiseren. "G1000 als beweging staat symbool voor de kanteling om te komen tot een duurzame en menswaardigere samenleving", aldus Hartman in zijn overweging in de G1000 nieuwsbrief. "Een samenleving waarin economie en milieu niet tegenover elkaar staan, maar naast elkaar. G1000 mag dan ook worden beschouwd als een denkrichting met een andere kijk op de samenleving. Denken vanuit meerdere perspectieven om de kanteling in goede banen te leiden. Niet het economisch perspectief voorop, maar het maatschappelijk en milieuperspectief op de eerste plaats."

Vijf benaderingen
Er zijn in de G1000 filosofie vijf perspectieven om een probleem te banderen: het belang van de natuur, de burgers, het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. "In wetenschappelijke kringen heet dit met een moeilijk woord Quintuple Helix Innovation. Dat vraagt om een wezenlijke bijdrage van al deze actoren. Uitgangspunt daarbij is een duurzame oplossing waarbij wij ons aanpassen aan de natuur."

Stem
"En ook een samenleving waarbij de stem van de burger gehoord wordt en de dominantie van het bedrijfsleven wordt beperkt. Wat zou het mooi zijn als we in Uden het 5-perspectievenmodel toepassen in Udense projecten. Te beginnen met een pilot waarbij wij leerlingen vanuit het onderwijs een plek geven in het project; en vertegenwoordigers van de natuur een stem krijgen in het definiëren van het speelveld met als uitgangspunt dat niets aan natuurlijke grondstoffen verloren mag gaan."

Vaste plek
Wie de resultaten beschouwt, mag gerust oordelen dat de G1000 een stevige plek in de Udense samenleving verworven heeft. "Maar dat creëert wel verwachtingen voor het vervolg. Verwachtingen die vragen om een continu proces van dialoog tussen inwoners, bedrijven, instellingen, onderwijs en gemeente. Hoe meer burgerinitiatieven des te beter."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant