Hoe kan het monumentale kerkgebouw in de toekomst worden behouden?
Hoe kan het monumentale kerkgebouw in de toekomst worden behouden?

Petruskerk Uden roept hulp in van inwoners Uden

Centrum 3.023 keer gelezen

UDEN | De klankbordgroep van de Petruskerk in Uden roept de hulp in van de inwoners van Uden om mede aan te geven hoe het monumentale kerkgebouw in de toekomst kan worden behouden. In een enquête kunnen alle inwoners van Uden hun mening geven en suggesties doen. De enquête is in te vullen via de site www.tinyurl.com/petrusKBG. De enquête kan ook op papier worden ingevuld, de formulieren liggen vanaf die dag in de Udense kerk en het parochiecentrum en kunnen daar ook weer worden ingeleverd .

De huidige eigenaar van de kerk, de Petrusparochie in Uden, loopt tegen wat problemen aan. Het onderhoud van het rijksmonument kost zoveel dat het niet meer alleen door parochianen is op te brengen. Die kosten lopen ieder jaar op. Het aantal betalende parochianen neemt bovendien af. Er is al enige ondersteuning van een groep mensen die zich verenigd hebben in 'De vrienden van St. Petrus', maar die inkomensbronnen zijn onvoldoende om op termijn het kerkgebouw in stand te houden. Om die reden is het nodig na te denken over het toekomstige gebruik van het gebouw en zelfs of het gebouw in de toekomst wel behouden kan of moet blijven. De parochiebestuur heeft een groep mensen bereid gevonden om met hen mee te denken over de toekomst van het kerkgebouw. Ook in Boekel, Odiliapeel, Venhorst, Volkel en Zeeland zijn inwoners met hetzelfde bezig voor hun kerkgebouw. Deze inwoners zijn bijeengebracht in klankbordgroepen die advies uitbrengen aan een werkgroep, die uit het parochiebestuur en het pastoraatteam is gevormd. Deze klankbordgroepen willen dat hun advies breder gedragen wordt dan hun eigen inbreng.

Mening
De klankbordgroep in Uden vindt het kerkgebouw een monument dat het verdient om beschermd te worden door de gehele gemeenschap en wil weten of de Udenaar dezelfde mening heeft. Met de enquête wil de klankbordgroep zowel parochianen als niet-parochianen bereiken. Het gebruik en de gebruiksmogelijkheden van het gebouw komen aan de orde. Ook de belendende gebouwen die deel uitmaken van de parochie, zoals het gebruik van de pastorie en het parochieel centrum aan de Kerkstraat wil de klankbordgroep in de enquête en de verdere discussie betrekken.

Enquête
Het kost ongeveer vijf minuten om de enquête in te vullen. Het is ook mogelijk om een verkorte versie in te vullen. In verband met de verwerking van de enquêtegegevens stelt de klankbordgroep het op prijs als zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de digitale versie. Voor wie dat lastig vindt is er de papieren versie, die ingeleverd kan worden in de brievenbus bij het parochieel centrum of in de bus achter in de kerk.

   
 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant