Op 18 en 19 september reden de geallieerden Uden binnen en was Uden bevrijd.
Op 18 en 19 september reden de geallieerden Uden binnen en was Uden bevrijd.
OPERATIE MARKET GARDEN

Bevrijding Uden gememoreerd op expositie in Museum Krona

Historie 1.965 keer gelezen

UDEN | Op 18 en 19 september reden de geallieerden Uden binnen en was Uden bevrijd. Hoewel Uden geen belangrijke rol heeft gespeeld bij Operatie Market Garden heerste er in deze bewogen maand september, naast de vreugde over de bevrijding ook verwarring en verdriet. De expositie 'Uden bezet, bevrijd, herinnerd' richt de aandacht op de gebeurtenissen rond de bevrijding.

door Ankh van Burk

Daarnaast geeft de expositie een gezicht aan de Udense slachtoffers van oorlogsgeweld vanaf mei 1940 tot op heden. De expositie loopt van 14 tot en met 29 september en is voor Udenaren gratis toegankelijk. De expositie is een project van Heemkundekring Uden, Werkgroep Struikelstenen Uden, Stichting Uden in Geschriften en Museum Krona en is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Uden. Op de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan Operatie Market Garden in het algemeen en in het bijzonder op de gebeurtenissen hieromheen in Uden, zoals het enorme bombardement op Volkel door de geallieerden om te voorkomen dat de Duitsers daar nog konden landen. Lees verder op pagina 3.

Boek
Op de openingsbijeenkomst op vrijdag 13 september wordt een boek gepresenteerd 'Opdat zij herinnerd blijven' en wordt het eerste exemplaar aan burgemeester Hellegers overhandigd. Dit boek is geschreven door Toon Verbakel in samenwerking met Adriaan Sanders en Luciën Bressers. Toon Verbakel: "De aanleiding was de onthulling van het monument aan het Piusplein in 2009 ter nagedachtenis aan de Udense oorlogsslachtoffers vanaf mei 1940 tot heden. Op het monument worden deze slachtoffers niet met name genoemd. In dit boek krijgen alle 141 slachtoffers een naam en een gezicht." In het boek zijn de omgekomen Udenaren ingedeeld in categorieën, zoals militairen, verzetsmensen, in Duitsland tewerkgestelden, Joden, slachtoffers van de Japanse bezetter in Nederlands-Indië en burgers.In de categorie militairen is de eerste Gerard van Grunsven die op 10 mei 1940 omkwam en de laatste Azdin Chadli, die in 2009 in Afghanistan sneuvelde. Criterium bij het samenstellen van dit boek was dat de oorlogsslachoffers ingeschreven waren in het Udense bevolkingssregister. Van elk slachtoffer worden de personalia vermeld en wordt verteld waar en onder welke omstandigheden zij om het leven kwamen. Ter illustratie zijn bidprentjes, overlijdensadvertenties of foto's van grafstenen toegevoegd.

Struikelstenen
In het boek worden ook de 38 Joodse slachtoffers vermeld, die een relatie met Uden hadden. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woonden er zeven Joden in Uden, waarvan er vier in concentratiekampen omkwamen. Voor drie van hen, Judith van Zwanenberg-van Leeuwen, David van Zwanenbergh en Antoinetta van Zwanenberg-Wijnhausen worden op zondag 15 september om 11.00 uur struikelstenen geplaatst aan de Sint Jansstraat 25. De eerste struikelsteen voor Helena Seijffers werd in maart jl. door de initiatiefnemer van dit Europese project, Gunter Demnig geplaatst aan de Veghelsedijk 25. Op de expositie wordt aandacht besteed aan de Joodse inwoners van Uden met een aantal bijzondere verhalen en voorwerpen. Ook is er bijzondere aandacht voor Udenaar Hans Schoon in het kader van STILLEVEN, een project van Brabant Remembers.

Gratis
In het licht van dit bijzondere herdenkingsjaar is de entree voor Udenaren voor deze zeer toegankelijke expositie gratis. Zie daarvoor de ingesloten folder bij deze editie van het Udens Weekblad, ook te verkrijgen bij de bibliotheek en het gemeentehuis. Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. Het boek is voor 19,95 euro te koop bij Museum Krona, de Heemkundekring en bij Boekhandel Bruna.

Market Garden
Op pagina 13 kun je meer lezen over Operatie Market Garden. Daar staat een uitgebreid artikel over het grote herdenkingskonvooi dat ook langskomt in onder meer Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant