Afbeelding
Foto: Jacques Brouwer

Eerste exemplaar boek oorlogsslachtoffers Toon Verbakel overhandigd

Historie 601 keer gelezen

UDEN | In museum Krona werd afgelopen vrijdag een tentoonstelling geopend over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Uden. Nadat Wouter Prins, de conservator van het museum, de genodigden had verwelkomd in de kapel van de Birgitinessen, vertelde Adriaan Sanders over typische gebeurtenissen die er in Uden plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij noemde onder meer de rol van het Duitse lijntje en de aanleg van een Duits vliegveld op de Volkelse heide. Omdat de daar werkzame soldaten gehuisvest moesten worden, werden in Uden zelf veel gebouwen gevorderd waardoor er tijdens de oorlog opmerkelijk veel Duitse militairen in Uden verbleven. Die gevorderde gebouwen werden helaas op het eind van de oorlog door de bezetters in brand gestoken.

Toon Verbakel presenteerde vervolgens  zijn boek 'Opdat zij herinnerd blijven', een boek waarin slachtoffers van oorlogen, vervolgingen en missies vanaf mei 1940 tot heden worden beschreven. In 2011 was er bij het Engels oorlogskerkhof al  wel een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Toen waren er bewust geen namen vermeld op dit monument, want het was indertijd nog niet bekend hoeveel mensen er  door oorlogsgeweld om het leven waren gekomen. De schrijver voelde zich later toch geroepen om alle slachtoffers in een boek te vernoemen. Hij stelde dit boekwerk overigens samen met Luciën Bressers en Adriaan Sanders. Van allerlei instanties en veel Udenaren kregen de samenstellers gegevens door. Het eerste boek werd aangeboden aan burgemeester Hellegers, als vertegenwoordiger van de Udense gemeenschap. Deze dankte de schrijver dat op deze manier "een stuk geschiedenis van Uden met al zijn leed en droefheid bewaard is gebleven."

In deel 1 van het boek worden er 141 Udenaren en oud-Udenaren beschreven die slachtoffer geworden zijn van oorlogen, vervolgingen en vredesmissies van de V.N. Van elk slachtoffer worden de persoonlijke gegevens beschreven en zover mogelijk ook de omstandigheden waaronder deze persoon om het leven is gekomen. In deel 2 van het boek wordt kort stilgestaan bij de zeventig niet-inwoners van de gemeente Uden die gedurende de Tweede Wereldoorlog op Udens grondgebied gesneuveld of omgekomen zijn. Het boek is een zeer compleet naslagwerk geworden. Dankzij de inzet van de drie samenstellers zijn van elk omgekomen persoon een groot aantal achtergrondgegevens boven water gekomen, bovendien zijn er vele foto's en bidprentjes in afgedrukt.

Het boekwerk is uitgegeven door Uden in Geschriften en is, dankzij een subsidie, te koop voor 19,95 euro bij boekhandel Bruna. Verder is het verkrijgbaar bij Primera, de Udense VVV en de plaatselijke heemkundekring.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant