Gemeenteraad Landerd.
Gemeenteraad Landerd.

"Verkering Landerd & Uden is serieus"

Politiek 1.198 keer gelezen

SCHAIJK | Uden en Landerd gaan de meerwaarde onderzoeken van een Maashorstgemeente ten opzichte van de huidige situatie. Tot deze afspraak zijn de gemeenteraden van Landerd en Uden donderdag 2 februari gekomen. Het onderzoek richt zich op de belangrijkste thema's waarmee een gemeente te maken heeft. Denk aan de voorzieningen in dorpen en wijken, de dienstverlening naar de inwoners, de zorg en de economische kansen die samengaan biedt. Met deze verkenning is de fase van aftasten voorbij. "Je zou kunnen stellen dat wordt onderzocht wat de bruidschat is als het tot een huwelijk komt", aldus raadslid Bas Keijzer. 

Beide gemeenteraden hebben de afgelopen maanden meerdere malen intensief gedatet. De raden zijn met elkaar in gesprek gegaan om te bepalen hoe het samengaan tot de Maashorstgemeente verkend gaat worden. De beide gemeenteraden zien elkaar dusdanig zitten dat ze gaan kijken of het in de toekomst tot een huwelijk komt. Daarmee is de verkering tussen Landerd en Uden een feit.

De gemeenteraden hebben donderdag 2 februari samen een plan van aanpak voor de verkenning vastgesteld. Hierin zullen de belangrijkste thema's waar een gemeente mee te maken heeft worden onderzocht. Denk onder andere aan: de voorzieningen in dorpen en wijken, de dienstverlening naar onze inwoners, de zorg en de economische kansen die samengaan biedt. Doel van het onderzoek is om de meerwaarde te bepalen van een Maashorstgemeente, ten opzichte van de huidige situatie. De uitkomst van deze verkenning vormt later de basis om de verkering om te zetten in een verloving.

De gemeenteraden vinden het zeer belangrijk dat de inwoners actief betrokken worden. Graag vernemen zij welke onderwerpen hun inwoners belangrijk vinden. Mogelijk moeten er nog thema's aan de verkenning worden toegevoegd. Mede daarom wordt ook het maatschappelijk middenveld bij de discussie betrokken; het gaat dan om ondernemers, boeren, zorginstellingen en verenigingen. Op deze wijze ontstaat er een actueel en representatief beeld van wat er leeft in Landerd en Uden. Vanuit de beide gemeenten zullen inwoners worden uitgenodigd om actief deel te nemen. Dit kan via een (online) enquête of deelname aan bijeenkomsten.

Het formele besluit over de verkenning moet in de raadsvergadering van 16 maart worden genomen. Vereniging Herindelen Landerd (VHL) gaat deze verkering uiteraard aan; met de opschaling tot een Maashorstgemeente wordt namelijk de serviceverlening voor de toekomst zeker gesteld. VHL doet daarom een beroep op iedereen die niet tot hun achterban behoort: "Mocht uw voorkeur uitgaan naar herindeling tot de Maashorstgemeente maak dit dan kenbaar aan de eigen politieke vertegenwoordiging." Mogelijk kan nog dit jaar de verloving worden aangekondigd. Wat VHL betreft wel, want wat goed is, komt snel!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant