René Peerenboom.
René Peerenboom.

Bellen met de loco-burgemeester: Peerenboom vertelt over pilot nieuwbouwproject

Politiek 613 keer gelezen

UDEN | Deze week in Bellen met de burgemeester neemt loco-burgemeester René Peerenboom tijdelijk het stokje over van Henk Hellegers. Hij vertelt onder andere over de gezinsdag van de ZLTO en een bijeenkomst over nieuwbouw bij het Retraitehuis.

"Donderdag ben ik aanwezig geweest bij een gezinsdag van de ZLTO. Dat was een speciale dag voor agrariërs uit de gemeente Uden. Ik heb een presentatie gehouden over vrijkomende agrarische bedrijven in de gemeente. We hebben vooral gesproken over wat de mogelijkheden voor agrariërs zijn als zij willen stoppen of als zij bijvoorbeeld een stal willen opruimen. Het kan namelijk heel gunstig zijn om te investeren in kwaliteitsverbetering. We verwachten dat dertig procent van de agrariërs nog voor 2020 wil stoppen met hun werkzaamheden. Dat betekent dat er een behoorlijk verloop inzit. Het is goed om daar tijdig op in te spelen, zodat we daar samen op een positieve manier meer om kunnen gaan."
"Daarnaast ben ik aanwezig geweest bij een bijeenkomst in het Retraitehuis over nieuwbouw in de omgeving. Een aantal ondernemers wil in het gebied tussen Retraithuis, Volkelseweg en Loopkantstraat mogelijk nieuwe woningen en kantoren bouwen. We willen dit nieuwbouwplan op een andere manier organiseren als gebruikelijk door de bewoners, omwonenden en andere betrokkenen al vanaf het beginstadium bij de plannen betrekken. Deze manier van met elkaar in gesprek gaan is onderdeel van een landelijke pilot. In totaal doen er zeven projecten hieraan mee. Doel is om iedereen te betrekken en zo optimaal rekening te houden met elkaars belangen. Wat we nu vaak horen is dat mensen pas horen van nieuwbouwplannen als het al in de krant heeft gestaan. Nu is het juist de bedoeling dat ze vanaf het allereerste begin meepraten. Op de avond waren ongeveer vijftig tot zestig mensen aanwezig. Daaruit is ook een werkgroep gevormd die nu verder aan de slag gaat met de ideeën die er op tafel liggen."
"Ook deze week staan er weer verschillende dingen op het programma. Zo heb ik donderdag een bijeenkomst van de belastingsamenwerking Oost-Brabant waar ik bestuurslid van ben. Die samenwerking bestaat nu vijf jaar en in die tijd is er veel veranderd. Voorheen regelden gemeenten belastingheffingen zelf, dus is er een gebied bij elkaar geclusterd. Dat heeft veel voordelen. Zo is de dienstverlening veel verbeterd. Ook de kwaliteit is hoog, dit heeft de waarderingskamer ook bevestigd met de kwalificatie "goed". Daarnaast heeft de gemeente Uden nu veel minder kosten en dat is gunstig, want dat geld kan dan voor andere doeleinden gebruikt worden."

"Tot slot is er donderdagavond weer een politieke avond waar onder andere gesproken wordt over het bestemmingsplan van een nieuwe rotonde in Odiliapeel. Wij hopen dat we die snel kunnen realiseren. Dat zou goed zijn voor de veiligheid en komt tegemoet aan de wensen uit Odiliapeel. Ook wordt er tijdens de politieke avond gesproken over verschillende bouwprojecten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant