Logo kliknieuws.nl/uden
De brandslang die over de weg lag
De brandslang die over de weg lag

GroenLinks stelt vragen over bluswater bij calamiteiten

  •   693 keer gelezen   Politiek

UDEN | GroenLinks heeft vragen gesteld aan het college over het water dat is gebruikt voor de brand die op zaterdag 30 juni in het centrum van Uden woedde. Om de uitslaande brand te blussen moest uit de vijver van het Mellepark worden gehaald. Dit is ruim 2 kilometer verderop.

"Langs de drukke doorgangsweg (onder andere de Violierstraat en Mellesingel) lag een dikke bluswaterslang die voor de nodige verkeershinder zorgde en verschillende zijwegen blokkeerde", zegt Monique Kappé-Borrèl. "Ook de hulpverleners zelf hadden veel last van deze versperring. Er kon geen ambulance of politieauto meer inrijden. Dit constaterende maakt de fractie van GroenLinks zich ernstig zorgen de mogelijkheden die de hulpdiensten kunnen aanwenden om te voorzien in bluswater bij brand en calamiteiten in het centrum van Uden. De fractie betreurt de materiële en emotionele schade, maar is opgelucht dat er geen gewonden en slachtoffers zijn te betreuren."

Vragen
De fractie van GroenLinks vraagt zich onder meer af of het centrum van Uden in voldoende mate is voorzien van voorzieningen (bijvoorbeeld in de vorm van waterputten en/of brandkranen) om bluswater ter plaatste snel, efficiënt en veilig in te kunnen zetten. Ook stelt ze de vraag of er op die zaterdag geen goede bron van bluswater voor handen was die minder ver weg ligt dan de vijver in het Mellepark. Als laatste is de partij benieuwd of flora en fauna van de vijver aan het Mellepark schade opgelopen heeft, nu daar veel water is ontrokken.

Meer berichten