Het monument van Vluchtoord
Het monument van Vluchtoord Foto: Ankh van Burk
+video

Slotactiviteiten herdenking 100 jaar Vluchtoord met unieke voetbalwedstrijd

Sport 1.161 keer gelezen

UDEN | Vier jaar lang zijn er allerlei activiteiten georganiseerd om het feit te herdenken dat Uden 100 jaar geleden tijdens WO I Belgische vluchtelingen opving. Zo is er aan de Landerlaan een monument verrezen op de plek waar vroeger Vluchtoord was gevestigd. Door al deze activiteiten is een stuk historie van Uden aan de vergetelheid ontrukt en voor altijd vastgelegd. In maart en april wordt met een aantal slotactiviteiten de herdenking afgesloten. Hieronder een video gesprek met historicus Adriaan Sanders en organisator van van de historische voetbalwedstrijd Mari Verhofstad.

door Ankh van Burk

"De slotactiviteiten vinden in het voorjaar van 2019 plaats, omdat het dan 100 jaar geleden is dat de laatste vluchtelingen het opvangkamp verlieten in 1919. We beginnen op zondag 17 maart om 12.00 uur met een voetbalwedstrijd op het UDI-terrein tussen een Belgisch seniorenteam tegen een team van UDI", aldus Jacqueline van Driel, coördinator van de werkgroep '100 jaar Vluchtoord Uden'. Zij vervolgt: "100 Jaar geleden heeft een stel Udenaren tegen een van de drie voetbalclubs van Vluchtoord gespeeld. In mei 1919 is UDI opgericht." Er komt ook een bus Belgische 'vluchtelingen' naar de wedstrijd. Het zijn de acteurs uit het Belgische dorp Essen, dat in WO I in een stuk niemandsland lag tussen de beruchte 'dodendraden'. Zij hebben daaraan een musical gewijd en komen daar enkele liederen uit zingen in de pauze van de wedstrijd.
Aansluitend volgt om 15.00 uur, voor genodigden, de opening van de tentoonstelling 'Vluchtoord Uden 1915 – 2019' in de expositieruimte van Kunst & Co onder de bibliotheek.

Herinneringsbeeldjes
Bij de opening van de tentoonstelling zullen twee beeldjes, een voor de gemeente Uden en een voor de Heemkundekring, aangeboden door de gemeente Turnhout, overhandigd worden. Deze beeldjes, gemaakt uit klei, zijn gemaakt ter herinnering aan de slachtoffers van WO I. De tentoonstelling is in drie delen opgebouwd.Het eerste deel laat Vluchtoord in bedrijf zien, inclusief een half uur durende film die in 1916 is gemaakt. Het tweede deel is gewijd aan de periode vanaf 11 november 1918 toen de wapenstilstand inging en de Belgen weer naar huis konden.Als symbool hiervan is via 'Het Tenderloc Uden' een diorama aanwezig van het station van Uden met onder andere de trein, die de 'Blauwe Brabander' werd genoemd. Het derde deel is gewijd aan de periode 1919-2019 met daarin een fotogalerij van F8 met foto's van Uden anno 1919 en 2019. Jacqueline: "De herdenking heeft allerlei herinneringen losgemaakt. Zo hebben we een reizende tentoonstelling gehad over de kampen in Uden, Ede en Nunspeet. Die was ook te zien in Merksem in België. Etienne Schrieders, een kleinzoon van Pierre Neefs, die als vluchteling in Vluchtoord verbleef en daar trouwde met Maria Thielemans, had daar een potloodtekening gemaakt. Etienne heeft deze tekening nu aan de Heemkundekring geschonken. En zo zijn er meer herinneringen en verhalen van nazaten van de vluchtelingen in beeld gebracht op deze tentoonstelling." De tentoonstelling is van 18 maart tot en met 13 april gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek, behalve op dinsdag.

Gesprek met Mari Verhofstad en Adriaan Sanders

        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant