Esther Boek.
Esther Boek.

"Ik vraag aandacht voor valse aangifte verkrachting"

Algemeen 1.590 keer gelezen

UDEN | Esther Boek, geboren in Uden, getogen in Volkel en nu woonachtig in de Betuwe schreef het boek 'Geen Kind Meer' over haar zoon die vals beschuldigd werd van verkrachting. Het boek komt 31 maart uit.

Waar gaat het boek over?
"Over mijn zoon Dex (23) die op zijn negentiende vals beschuldigd werd van meerdere verkrachtingen. Het verhaal gaat voornamelijk over hoe ik de hele situatie heb ervaren. Toen Dex negentien was werd hij door de politie van zijn bed gelicht. Een traumatische ervaring voor ons hele gezin. Hij heeft uiteindelijk in totaal 17 dagen vastgezeten. Dat was voor ons een hele onzekere periode. Als je van zo'n misdrijf beschuldigd wordt, dan sta je als man al met 1 - 0 achter."

Heb je ooit getwijfeld aan de onschuld van je zoon?
"Ik wist niet meteen dat Dex onschuldig was. Ik weet dat kinderen dingen kunnen doen die je als ouder niet voor mogelijk houdt. Voordat hij door de politie werd meegenomen, had de moeder van een van de meisjes al telefonisch contact met mij gezocht. De aangifte kwam daarom niet geheel onverwachts. Na dat telefoontje heb ik Dex meteen op de man af gevraagd of hij het had gedaan of niet. Hij bleef rustig en zei dat het niet het geval was. Dat stelde mij gerust, want als ik hem 'beschuldig' van iets dat hij wel gedaan heeft, wordt hij boos. Heeft 'ie iets niet gedaan, dan blijft hij rustig. Dex was destijds een echte puber met een grote mond en een kort lontje. Dat heb ik ook in mijn boek omschreven, ik maak het niet mooier dan het is."

Waarom heb je het boek geschreven?
"Eigenlijk hebben we het hele gebeuren altijd stilgehouden. We zijn niet 'on tour' gegaan met dit verhaal. Het opschrijven van alle gebeurtenissen begon eigenlijk als een soort dagboek, om grip te houden op de situatie. Toen ik die aantekeningen terug las, besloot ik om er een boek over te schrijven. Het is geen wraakboek geworden. Zo is het ook nooit bedoeld. Slachtoffer worden kan iedereen overkomen, slachtoffer blijven is een keuze. Ik hoop met dit boek te bereiken dat mensen bewust worden van het feit dat dit soort dingen gebeuren. Dat er mannen zijn die vals beschuldigd worden. Uit onderzoek blijkt dat ruim 65 procent van de meldingen van meisjes in die leeftijdscategorie vals zijn."

Wat voor impact heeft deze zaak op jouw gezin gehad?
"Een hele grote impact. We hebben allemaal therapie gehad. Mijn oudste zoon Daan heeft het er nog erg moeilijk mee. Dex komt niet meer in het centrum van de plaats waar we wonen. Hij gaat ergens anders naar de kapper, gaat ergens anders zijn auto wassen, werkt in een andere provincie en hij gaat in een andere provincie op stap. Toch heb ik nooit overwogen om te verhuizen. Ik laat mij niet bedreigen en ik laat mijn leven niet beheersen door angst. Dat gun ik ze niet."

Hoe gaat het nu met jullie?
"Gelukkig heel goed. Ik weet zeker dat mijn zoons er wel komen. Ze verdienen het beste van de wereld en ik ben ontzettend trots op ze!"

Het boek wordt 31 maart van 17.30 tot 19.00 uur gepresenteerd bij boekhandel Edele Brabant in Uden. Geïnteresseerden zijn dan welkom om een (gesigneerd) exemplaar te kopen. Tijdens de boekpresentatie geeft advocate Ivonne Leenhouwers een lezing over de desastreuze gevolgen die (onterechte) verdenkingen in zedenzaken kunnen hebben. Donderdag 6 april is er om 20.00 uur een lezing van Esther in de bibliotheek in Volkel.

Lees het hele interview in het Udens Weekblad van woensdag 29 maart. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant