Afbeelding

''De docenten moeten wel stevig in hun schoenen staan om les te geven op de Rijdende School''

Onderwijs 838 keer gelezen

UDEN | Op het sportpark bevindt zich momenteel behalve de salonwagens van de kermisondernemers, ook een rijdende school. Deze school verzorgt het onderwijs van de kinderen van de exploitanten. Burgemeester Henk Hellegers en wethouder Gijs van Heeswijk brachten dinsdagmiddag een bezoekje aan deze bijzondere school. Nora Booij, directeur Onderwijs van Stichting Rijdende School, gaf een rondleiding en vertelde over de school. 

Het Udense sportpark is gevuld met trailers en het is er overdag heel rustig. Iedereen is aan het werk op de kermis. Hoewel de kinderen van de kermisondernemers nog wel op het terrein aanwezig zijn. Zij krijgen les, ook in de zomer. De Rijdende School zorgt ervoor dat kinderen van kermisondernemers ook basisonderwijs krijgen. Zij reizen mee met kermissen. Er zijn verschillende bussen van de Rijdende School. In Uden staan drie 'scholen' van de rijdende school. Een voor de onder-, midden- en bovenbouw. De kinderen zijn enorm nieuwsgierig en mondig. ''De docenten moeten wel stevig in hun schoenen staan om les te geven op de Rijdende School'', vertelt Nora Booij, directrice van de Rijdende School. 

Reisschema
De kinderen hebben alleen een ander reisschema. Ze kunnen zo elke week bij andere kinderen in de klas zitten en zo ook andere docenten voor zich hebben. Er wordt een planning gemaakt, waardoor de kinderen altijd les krijgen. Docent Marleen Lansbergen vertelt dat de kinderen het zelf niet vervelend vinden om elke week andere docenten voor zich te hebben. Terwijl ze dit vertelt, lopen de kinderen uit haar klas enthousiast naar een poster met dertig foto's van alle docenten. Foto voor foto weten ze de naam van de docent te noemen. ''De kinderen krijgen zo al hun hele leven les, ze weten ook niet beter. Als ze langere tijd op een plek blijven, om bijvoorbeeld ook kermissen uit de regio mee te pakken, worden de kinderen tijdelijk geplaatst op een gastschool. De kinderen gaan dan naar een normale basisschool in die regio toe'', vertelt Nora. Door een online systeem ziet iedere leraar waar een kind mee bezig was en waar ze op moeten letten. Op die manier werkt de Rijdende school.

Fotocamera
Burgemeester Hellegers en wethouder Van Heeswijk stellen veel vragen aan de directrice en luisteren tijdens de rondleiding aandachtig naar de kinderen. Een van de leerlingen staat al klaar met een fotocamera. Ze wil de burgemeester zo vragen of ze een foto van hem mag maken. ''Ik wil later graag fotografe worden, ik maak dus erg graag foto's.'' Een blonde jongen met Amsterdams accent vertelt dat hij het wel fijn vindt om bij dezelfde kinderen in de klas te zitten. ''Wij zitten nu toevallig al een paar weken bij elkaar in de klas'', vertelt hij terwijl hij naar een medeleerling van zich wijst. ''We komen ook beiden uit Amsterdam, maar we vinden het hier ook heel leuk hoor.''

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant