Noortje Claassen.
Noortje Claassen.

"Ik heb mijn liefde voor spelen herontdekt"

Algemeen 1.503 keer gelezen

UDEN | Op 29 september is het zover: de première van Lied van een Vreemde, de eerste productie van Van den Krommenacker theaterproducties, is dan eindelijk in Markant Uden te zien. De Udense Noortje Claassen speelt één van de hoofdrollen in deze voorstelling. Na jarenlange ervaring in het 'amateurtoneel' staat ze nu voor het eerst tussen twee professionele acteurs op het podium. Samen met Sofie en het team van Van den Krommenacker brengt ze het 'op-de-huid theater' naar het Udense theater.

Sofie van den Krommenacker mag zich met Van den Krommenacker Theaterproducties sinds dit jaar het huisgezelschap van Markant Uden noemen. Haar missie is om in de kleine zaal intiem theater te maken. In haar producties slaat ze een brug tussen amateur- en professioneel toneel. Actrice Noortje Claassen vertelt: "Toen ik hoorde van de plannen van Sofie polste ik haar voorzichtig: mocht je nog ergens een rolletje over hebben…? Tot mijn verrassing benaderde ze me direct voor haar eerste productie. En zelfs in de tweede productie ben ik te zien."
Noortje is geboren en getogen in Uden, waar ze nog steeds met veel plezier woont samen met haar gezin. Overdag werkt ze als dramatherapeut en in haar vrije tijd speelt ze al 25 jaar toneel. Zo kunt u haar kennen van theater Naat Piek, waar ze Sofie ontmoette. Noortje: "Ik heb daar door de jaren heen veel vriendschappen opgebouwd en ontzettend veel lol gehad. Je kent je tegenspelers al heel lang. Maar door het samen spelen ken je ook elkaars speelstijl heel goed, je kunt bij voorbaat al bijna inschatten hoe de ander gaat reageren. De rol in de stukken van Van de Krommenacker zijn voor mij écht een heel nieuwe uitdaging. Ik sta met twee professionals op het podium en hun manier van werken is zó anders. Ik word hierdoor enorm geprikkeld en uitgedaagd. Zo was ik van een 'leesrepetitie' gewend dat er letterlijk werd voorgelezen. Nu werd er direct al écht gespeeld. Mijn medespelers zijn zo enorm vrij in hun spel. In het begin was dat imponerend en werd ik er onzeker van. Maar dat wordt minder naarmate je elkaar beter leert kennen. Door hun andere speelwijze word je gedwongen om je 'oude trucjes' in de hoek te gooien en er weer helemaal opnieuw open in te stappen, ik heb mijn liefde voor spelen herontdekt."
Noortje vertelt: "We werken heel erg vanuit improvisatie. Waar eerder een regisseur voornamelijk bepalend was, komen we nu tijdens het spel op ideeën. In het begin was dat wel wennen, dan dacht ik: Hé Sofie, jij zegt toch altijd wat ik moet doen?", lacht Noortje. "Het voelt soms ook kwetsbaar, ik sta straks bijna continu op het toneel, in de kleine zaal heel dicht bij het publiek en kan me nergens achter verschuilen. Maar dat maakt het voor het publiek ook heel mooi om naar te kijken. Het is écht op-de-huid theater. Het stuk gaat over drie personen die ieder om hun eigen reden aan een kade staan. Ze staan allemaal voor de keuze: hoe verder? Mijn personage zit redelijk vast in haar huidige leven, maar door de ontmoeting met de twee anderen staat alles opeens op losse schroeven..."
Het stuk gaat over liefde, keuzes maken, erkenning en gezien worden. En het is helemaal af, er wordt gewerkt met videobeelden en prachtige livemuziek. "Het wordt echt heel bijzonder en is meer dan de moeite waard om te gaan zien", besluit Noortje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant