Veteranendag 2016.
Veteranendag 2016.

Burgemeester Hellegers ontvangt veteranen tijdens Udense Veteranendag

Algemeen 843 keer gelezen

UDEN | De zaterdag vóór 19 september (de dag dat Uden bevrijd werd in de Tweede Wereldoorlog) is het Veteranendag in Uden. Burgemeester Henk Hellegers ontvangt de veteranen dan in het gemeentehuis. Ook wordt er een bloemenkrans gelegd bij het graf van Azdin Chadli. Hij is de laatste veteraan uit Uden die sneuvelde in Afghanistan.

Veteranendag is een traditie in Uden. Het wordt georganiseerd door Stichting Udense Veteranen. Zij houden maandelijks een veteranencafé bij Moeke's Grand Café in Uden. "Elke eerste dinsdag van de maand om 16.00 uur komen vooral de oudere veteranen bij elkaar. Veteranendag is een mooie manier om zowel de jongere als de oude veteranen bij elkaar te brengen", vertelt voorzitter van de stichting Arthur Jongeneelen. Hij is zelf geen veteraan, maar zijn vader was dat wel. Zo is hij in het bestuur van de stichting 'gerold'. Secretaris Harry van den Bergh vloog de F16 en de Hercules. Hij vindt het prettig om andere veteranen te spreken. "Praten gaat heel gemakkelijk; we hebben aan één woord genoeg. Je hebt hetzelfde meegemaakt, weet hoe het is om lang van huis te zijn en moeilijke beslissingen te moeten nemen. Het maakt dan ook niet zoveel uit over je nu in Korea, Libanon, Afghanistan of Mali bent geweest."

Arthur en Harry zien een groot verschil tussen hoe veteranen vroeger behandeld werden en hoe dat tegenwoordig is. "Vroegere veteranen werden een beetje verguist aangekeken. Zij kwamen terug in Nederland en moesten, hup aan het werk! De mentaliteit was 'wat geweest is, is geweest'. Nu is dat heel anders. Veteranen krijgen veel meer begeleiding", vertelt Arthur. Harry vult aan: "als er vroeger militairen sneuvelden, dan kwam dat klein in de krant. Nu worden er hele pagina's aan besteed. Er wordt veel meer bekendheid aan gegeven."

De Udense Veteranendag in Uden start zaterdag 16 september om 11.00 uur bij Moeke's Grand-Café, daar worden de witte anjer corsages uitgereikt. Daarna gaan de aanwezigen gezamenlijk naar de gemeentelijke begraafplaats om daar een krans te leggen bij het graf van veteraan Azdin Chadli. Hij kwam in 2009 om in Afghanistan. Vervolgens zijn de veteranen vanaf 12.45 uur welkom in het gemeentehuis waar ze welkom geheten worden door burgemeester Henk Hellegers. 's Middags zijn er nog een aantal activiteiten zoals een luchtbuks schietcompetitie. "Alle veteranen zijn welkom!", sluiten Harry en Arthur af. "

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant