Afbeelding

Yoshida bestaat dertig jaar

Algemeen 2.356 keer gelezen

UDEN | Yoshida viert haar jubileum. Eigenaar Joost van Poorten: "In 1987 gestart tussen de schemerlampen in een wijkcentrum. Na dertig jaar uitgegroeid tot een sportcentrum op trots op te zijn."

Wat begon als een hobby, is uitgegroeid tot een prachtig bedrijf. Dit jaar, op 3 oktober om precies te zijn, bestaat Yoshida Sports dertig jaar. Een mooie mijlpaal voor eigenaar Joost van Poorten (53). Tevreden blikt hij terug. "Met de jaren neemt de wijsheid toe." Als klein jongetje komt Joost in contact met de Chinese gevechtskunst Kempo. "De structuur en duidelijkheid sprak mij direct aan.", vertelt Joost. Een paar jaar later gaat hij ook kickboksen en dan is hij helemaal verkocht. "Kickboksen is wat vrijer dan Kempo. De basis is bovendien wat makkelijker aan te leren en daardoor kan je vrij snel meters maken. Ik had een fantastische leraar waar ik veel van heb geleerd. Naast het vechten is vooral het spelletje heel leuk. Je lichaam leren te controleren, een schaakspel spelen met het sparren en zwaar conditioneel trainen; dat spreekt mij aan", legt Joost uit. De stap van leerling naar leraar gaat enigszins 'per ongeluk'. "Ik trainde destijds in Helmond en daar was een docent ziek. Er werd gevraagd of ik even in wilde vallen. Het was fantastisch! Echt heel leuk om te doen." Bij die eenmalige invalles blijft het niet, Joost gaat, naast het halen van benodigde diploma's en certificaten kickboksles geven in Deurne, Gemert en Asten. In 1986 loopt hij zijn grote liefde Jet tegen het lijf. "We zijn na onze eerste ontmoeting nooit meer van elkaars zijde geweken. Zij is mijn alles", vertelt Joost met een glimlach van oor tot oor. Ze gaan in Veghel wonen en Joost start met lesgeven in wijkcentrum de Kom-in in Uden en later in de Beemd in Veghel. Dat loopt allemaal naar wens en een grotere zaal is geen overbodige luxe. Vijf jaar huurt hij een andere zaal in Uden voordat hij besluit om voor zichzelf te beginnen. Daarnaast heeft hij dan nog een fulltime baan in de pr en reclame. "Die beslissing is echt niet zonder slag of stoot genomen. Ik houd van structuur, regelmaat en veiligheid, het is daarom ook nooit mijn droom geweest om ondernemer te worden. Het liep gewoon zo."

Yoshida Sports
De naam Yoshida Sports heeft Joost te danken aan een Japanse zakenrelatie in de tijd dat hij bij Panasonic werkte. "Hij kon mijn naam niet uitspreken", lacht Joost. "Daarom noemde hij mij Yoshida!" Sinds kort is er ook een subtitel aan de naam toegevoegd 'Power, Balance, Focus'. "Dat is waar Yoshida Sports in 30 jaar naar toe is gegroeid en NU voor staat en alle sporten samenvat", legt Joost uit. Inmiddels is Yoshida Sports een begrip in de regio. De mix van inmiddels 15 verschillende sporten zorgt ervoor dat jong en oud er terecht kan. "De jongste leerling is 3 bij Judo Gym , de oudste tot nu toe 83, een vrouwtje die in de ochtend bij Dames plus heeft getraind", vertelt Joost. Wat voor de Udense ondernemer belangrijk is? "Gevoel! Mensen die bij ons passen, voelen zich bij Yoshida thuis. Het draait écht om gevoel. Bij Yoshida zijn we inmiddels met een fantastisch team van 27 mensen dag in dag uit samen met hart en ziel bezig om mensen in hun eigen kracht te zetten. Door training groeit het inzicht de conditie, kracht en het uithoudingsvermogen juist daardoor gaan ze zich sterker en beter voelen. Eigenlijk laten we onze leden ervaren wat er, als mens, nog meer in je kan zitten." De zaak van Joost is in de loop der jaren enorm gegroeid, maar zelf heeft hij ook een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Afgelopen 30 jaar zijn gevlogen. En als Joost over zijn schouder terugkijkt kan hij alleen maar zeggen dat het een fantastische levensles is geweest waar hij heel dankbaar en vooral wijzer is uitgekomen.

Joost is in die dertig jaar ook veel veranderd. "Vroeger vond ik de discipline, strakke lijnen en vooral hard trainen het belangrijkste, en dat was het. Nu kan ik het wat loser laten, daardoor is het gemoedelijker. Ik zie nu ook de mens achter de oefening en sta meer uren in de les dan ik ooit heb gedaan, omdat ik het zo leuk vindt. Natuurlijk wordt er nog steeds hard getraind, maar wel met een glimlach. Alles is eigenlijk wat zachter geworden. Ik merk dat ik veel intenser in de les sta en niet hoeft te vragen om respect en discipline, dat gaat vanzelf. En dat ervaren maakt het ouder worden zo bijzonder."

Jubileum
Tijdens het jubileum heeft Joost een aantal verrassingen in petto waarover hij nog niet teveel kan zeggen omdat er altijd iets tussen kan komen. Maar als het hem is gegund komt er hoog bezoek uit Japan voor de Aikido en Dennis Krauweel, de trainer van Rico Verhoeven en tevens een goede vriend van Joost een gastles geven. "We hebben samen nog ooit de Super League georganiseerd. Dat was bijzonder. De show was 3,5 uur live te zien op Eurosport en Uden kon aansluiten in het rijtje bij onder andere Wenen, Oberhausen en Parijs."

Verder viert de Udenaar de mooie mijlpaal met de meest belangrijke mensen in zijn leven: zijn vrouw Jet, dochter Gwen en vriend Toby. "Zij zijn echt alles voor mij. Door hen, en Yoshida Sports, is mijn leven prachtig. Ik zou me naast een goede gezondheid niets meer kunnen wensen."

Voor meer informatie kijk op Facebook/ Instagram of op
www.yoshidasports.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant