Afbeelding

Koningschieten in Uden is elk jaar weer een 'feest van tradities'

Algemeen 468 keer gelezen

UDEN | Wie wordt de nieuwe Koning van Uden? Die vraag zal komende zaterdag 14 oktober beantwoord gaan worden door de schutters van het Udense Gilde. Het decor voor deze prangende vraag is de Molen van Jetten, waarbij men het allerlaatste stuk van de gipsen vogel probeert te schieten.

Om de twee jaar organiseert het Gilde Sint Barbara & Sint Lucia deze eeuwenoude traditie. De festiviteiten rond de molen beginnen na 13.00 uur.

Voorafgaand aan het schieten zal het Gilde de molen gaan 'vrijen', door driemaal in optocht rond de molen te lopen. Aan één van de wieken van de molen wordt een gezegende vogel bevestigd, en door de pijlen van de kruisboog zal de gipsen vogel er ook weer worden afgeschoten. Na het Vaandel is het Koningschap de hoogste eer binnen een Gilde, dus zullen de schutters er alles aan doen om die hoge eer binnen te slepen. Het laatste schot bepaalt wie zich voor twee jaren Koning van het Gilde mag noemen. Na het laatste schot is er de aanvaarding van het Koningschap en een toost op de nieuwe Koning. De officiële installatie is een week later op zondag 22 oktober om 10.30 uur met een Kroningsmis in de Sint Petruskerk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant