Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Martijn Schwillens

'Real-time' geluidsmetingen beperken overlast evenementen

Algemeen 810 keer gelezen

UDEN | Handhaven bij overlast is een belangrijke taak van de gemeente. Daarin zoekt de gemeente naar balans. Evenementen zijn belangrijk voor Uden, maar het moet leuk blijven voor iedereen. Ook de omwonenden. Daarom heeft de gemeente de afspraken voor geluid bij evenementen vastgelegd in haar evenementenbeleid in 2009. De laatste tijd nam het aantal klachten toe van ervaren geluidsoverlast. Sinds begin dit jaar is daarover overlegd met betrokken partijen. Dit heeft geleid tot een nieuwe aanpak voor de geluidsnormen bij (muziek)evenementen.

Verantwoordelijk wethouder Gijs van Heeswijk vertelt: "Het gaat met name om evenementen in de openlucht. We hebben als College in januari hiervoor nieuwe regels vastgesteld. Hierin zijn, naast de d(B)a –normen, ook d(B)c -normen opgenomen. Die laatste gaan vooral over bastonen, die vaak voorkomen in dance/house muziek. Verder gaan we tijdens evenementen geluid meten en direct terugkoppelen, zodat de organisator bij een overschrijding meteen de kans heeft om het geluid naar beneden bij te stellen. De nieuwe aanpak zorgt voor een betere balans tussen het organiseren van muziekevenementen en de geluidsbelasting en –beleving door de omgeving."

Het succes van de nieuwe aanpak hangt in belangrijke mate af van de kwaliteit van geluidsmetingen en waar nodig een consequente handhaving. Een belangrijke verandering is dat tijdens vooraf bepaalde evenementen 'real-time' (tijdens het evenement) het geluid gemeten wordt, waarvan de resultaten direct aan de organisatoren worden teruggekoppeld. Op het moment dat de normen overschreden worden, kan direct actie worden ondernomen om het geluid te dempen. Organisatoren overleggen regelmatig met de gemeente Uden over hun evenement en wensen. Daarbij is geluidsoverlast beperken een belangrijk onderwerp. De Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) voert de metingen uit.

Met de ODBN is afgesproken dat zij vanaf 2018 geluidsmetingen uitvoeren in ieder geval bij: alle evenementen waarvoor verruimde geluidsnormen (tot 95d(B)a en 105 d(B)c ) zijn vergund. De evenementen die in het voorgaande jaar een schriftelijke waarschuwing hebben ontvangen. Die evenementen waarbij geen metingen zijn verricht, maar klachten zijn ontvangen van omwonenden. Voor enkele/overige evenementen "at random".

Als er sprake is van een overtreding dan communiceert de ODBN direct met de organisator van het betreffende evenement met geautomatiseerde sms-berichten op basis van metingen. Zij krijgen zo de kans om de overtreding van de geluidsnorm ongedaan te maken door het geluid naar beneden (binnen de norm) bij te stellen. Wordt dit niet opgevolgd, dan volgt er een handhavingstraject.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant