De Jongens van De Corridor.
De Jongens van De Corridor.

Boekpresentatie van 'De jongens van De Corridor'

Algemeen 578 keer gelezen

ZEELAND | Het boek 'De Jongens van De Corridor - het verhaal van een experimentele jeugdgevangenis' wordt donderdag 26 oktober gepresenteerd in de Bibliotheek in Zeeland. Journalisten Twan van de Brand en Jos Straathof schreven het boek. Tijdens deze avond is er de mogelijkheid om het boek te kopen en door de auteurs te laten signeren. De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.

In mei 1967 wordt in Zeeland Penitentiair Trainingskamp De Corridor geopend. Het is een experiment voor jonge gedetineerden dat wereldwijd aandacht trekt. Geen cellen, maar kamers. Ontsnappen is onmogelijk : je loopt gewoon weg. De gedetineerden – de jongens – werken met bijlen en zagen in het bos. Ze sporten, bedwingen de stormbaan, spelen Zwarte Piet op de lagere school en doen bij bedrijven in de regio werkervaring op. Dagelijks zijn er confronterende gesprekken over hun gedrag.
Een van de eerste jongens van De Corridor is André Hazes. Hij schreef er zijn welbekend hit Eenzame Kerst.

Het boek 'De jongens van De Corridor' beschrijft aan de hand van persoonlijke verhalen een avontuurlijke geschiedenis die 40 jaar duurt.

Jos Straathof is journalist en filosoof. Hij doceert aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Twan van den Brand is onderzoeksjournalist. Samen interviewden zij ruim tachtig mensen. Voormalig personeel van De Corridor van directeur tot groepsleider, van bewaarder tot kok en van verpleger tot chauffeur. Ze spraken ook met ex-gedetineerden en met directeuren van andere gevangenissen, Haagse ambtenaren, inwoners van Zeeland. Verder spitten ze in diverse archieven en zo kregen ze een goed beeld van De Corridor door de jaren heen.

Jos Trienekens trad in 1969 op 21-jarige leeftijd in dienst als groepsleider bij De Corridor. Aanvankelijk verbleef Jos, samen met collega's, in de 'vrijgezellenbungalow' naast de jeugdgevangenis. Later woonde hij met zijn vrouw jarenlang aan de Tweehekkenweg in Zeeland. Hij gaf in de sportzaal van De Corridor training aan diverse groepen uit het dorp, was de 'verbindingsofficier' tussen gevangenis en Zeeland. Jos klom op tot afdelingshoofd, hoofd begeleiding en hoofd programma en beheer.
Marianne Joostink kwam in 1986 als een van de eerste drie vrouwelijke groepsleiders binnen in de mannenwereld die De Corridor was. Ook zij moest, 21 jaar jong, in haar eentje met tien jongens, voorzien van bijlen en zagen, het bos in. Marianne deed het CIOS in Arnhem voor ze in Zeeland in dienst trad en in Uden ging wonen. Ze bleef tot 1993 bij De Corridor.

Reserveren
Geïnteresseerden zijn welkom op donderdag 26 oktober in de bibliotheek van Zeeland. De avond begint om 20.00 uur. Deze presentatie is gratis maar reserveren is gewenst, want vol is vol. Reserveren kan in de Bibliotheek (Kerkstraat 54), Telefonisch : (0486) 451244 en via e-mail : contactzeeland@nobb.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant