Een beeld uit het boek van Sanders dat laat waar het Raadshuis voorheen stond.
Een beeld uit het boek van Sanders dat laat waar het Raadshuis voorheen stond.

Adriaan Sanders komt met tweede boek in jaar tijd over Udense geschiedenis

Historie 1.628 keer gelezen

UDEN | Adriaan Sanders presenteerde eerder dit jaar zijn boek 'Grepen uit de Geschiedenis van Uden'. Hij heeft niet stil gezeten en presenteert komende maandag al deel twee van het boek. In deel twee van 'Grepen uit de geschiedenis van Uden' komen twintig nieuwe onderwerpen aan bod zoals de Jodenvervolging, de Zwarte Ruiter en het Udense Volkslied.

''Er worden geschiedenisboeken geschreven die de doorlopende geschiedenis beschrijven, ik heb gekozen voor grepen uit de geschiedenis. Ik licht telkens een item uit in drie à vier pagina's. Ik heb geprobeerd het niet zo stoffig te maken zodat mensen er prettig doorheen kunnen lezen'', vertelt Adriaan Sanders terwijl hij bladert door zijn nieuwste boek. Ook staat bij elk item een literatuurlijst, zo kan er eventueel meer over een onderwerp gelezen worden.

Interesse
''Ik heb de algemene geschiedenis van Uden altijd al interessant gevonden. Uden is heel interessant, veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat tot 1800 Uden en Ravenstein nooit bij Nederland hoorden, maar bij Duitsland. Tijdens de tachtigjarige oorlog stond Uden daarbuiten, protestanten vluchtten naar Uden, hier waren de enclaves. Je ziet het nog aan de Brandenburgstraat bijvoorbeeld'', vertelt Sanders. Hij vindt dit enorm interessante onderwerpen en zulke onderwerpen komen ook aan bod in zijn boek. ''Ik hoop dat als er straks meerdere delen zijn, misschien wel zelfs een deel vijf uiteindelijk, dat de boekjes een goed beeld schetsen van de geschiedenis van de gemeente Uden.''

Bescheiden
Sanders vindt veel Udenaren bescheiden: ''We hebben zoveel in de gemeente, er is daarbij ook zoveel gebeurd in Uden. Dat realiseren veel Udenaren zich niet. We hebben hier bijvoorbeeld een militaire mobilisatie gehad ten tijde van de Belgische afscheiding'', noemt Sanders als voorbeeld. Het boekje is er voor de liefhebber van de plaatselijke geschiedenis, om die reden houdt de uitgever Uden in Geschriften de prijs graag laag zodat het boek voor iedereen toegankelijk blijft.

Praktische informatie
Het is verkrijgbaar bij Bert van der Heijden, Edele Brabant en Primera. Verder ook bij de VVV en de Heemkundekring. Het boek is ook online te bestellen via www.udeningeschriften.nl. Het boek kost 9,95 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant