Afbeelding

Kudde taurossen wordt uitgebreid in Maashorst

Algemeen 1.642 keer gelezen

MAASHORST | Zes taurossen zijn woensdag 6 december naar de vangwei in begrazingsgebied Kanonsberg en de Munse Heide gebracht. Ze worden losgelaten om de Kanonsberg en Munse Heide te gaan begrazen. Later deze winter wordt ook gestart met de begrazing van taurussen in 't Mun, het natuurgebied tussen de Maashorst en Herperduin.

Op korte termijn komt daar nog een groepje taurossen bij. Nadat de dieren zijn losgelaten, wordt de kudde nog verder uitgebreid. Het gebied wordt al begraasd door vier Exmoor pony's. De taurossen zijn geselecteerd op gezondheid, geslacht, leeftijd en op geschikt gedrag voor een gebied waar mensen wandelen, fietsen en paardrijden. Ze vormen op die manier de basis voor een goede ontwikkeling van een kudde.

Wisenten
Voorheen werden Kanonsberg en Munse Heide begraasd door Schotse hooglanders. Om meer biodiversiteit te bereiken is gekozen voor de combinatie van Exmoor pony's, taurossen en wisenten. De wisenten verblijven tot en met 2020 in het wisentbegrazingsgebied. De taurossen worden door ARK Natuurontwikkeling samen met Stichting Tauros en FREE Nature naar de Maashorst gebracht.

t'Mun 
Later deze winter wordt ook gestart met de begrazing van 't Mun door taurossen. In dit gebied, dat De Maashorst en Herperduin met elkaar verbindt, leven nu nog geen grazers, maar het gebied is hard aan begrazing toe. Vanuit het verbindingsgebied kunnen de taurossen straks al wel de natuurbruggen op lopen, maar een raster voorkomt voorlopig een echte oversteek naar Herperduin of de zuidkant van De Maashorst. De dieren moeten eerst zorgen dat 't Mun goed begraasd wordt. Bovendien wennen ze zo aan het gebied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant