Ook dit jaar organiseerde Passiegroep Udenaar de Toekomst een jaarlijks kerstontbijt
Ook dit jaar organiseerde Passiegroep Udenaar de Toekomst een jaarlijks kerstontbijt

Udenaar de Toekomst: vernieuwen, ontmoeten en verbinden

Algemeen 1.520 keer gelezen

UDEN | Ook dit jaar organiseerde Passiegroep Udenaar de Toekomst een jaarlijks kerstontbijt. Dit jaar stond het kerstontbijt in het teken van vernieuwen, ontmoeten en verbinden.

In het Museum voor Religieuze Kunst kwam een representatieve vertegenwoordiging van de Udense initiatiefrijke inwoners samen om de gebeurtenissen van 2017 met elkaar te bespreken. Vele kartrekkers en deelnemers van lopende projecten alsmede een groot aantal van onze initiatiefbegeleiders, raadsleden, ambtenaren, wethouder en onze burgemeester waren aanwezig. De burgemeester benadrukte dat het goed was om te zien dat burgerparticipatie in Uden bij zoveel mensen de belangstelling wekt. Tijdens het ontbijt werd het enthousiaste rumoer in de zaal, met natuurlijk heel veel uitwisseling van informatie en ervaring, onderbroken door een minuut stilte voor het overlijden in 2017 van Harrie van Houtem, één van de grondleggers van Udenaar de Toekomst.

Nieuw Bestuur
Van vernieuwen was sprake door het presenteren van een 'verjongd' bestuur, waarbij voorzitter Karin Thuis in haar presentatie duidelijk de toekomstige aspiraties van het nieuwe Udenaar de Toekomst naar voren bracht. 

Loket voor burgerinitiatieven
Vanaf 2018 is er een loket waar burgers die zelf met ideeën of initiatieven rondlopen om het leven of de leefomgeving in Uden gezamenlijk nog groener, gezonder,  gezelliger en gastvrijer te maken, voor ondersteuning terecht kunnen. Elke laatste vrijdagochtend van de maand is er een vrije inloop van 09.00 tot 13.00 uur in het Kantelhuis aan de Markt 147. Vanaf begin 2018 is het ook mogelijk ideeën aan te melden via de nieuwe website van Udenaar de Toekomst. Ook kunnen inwoners een telefonische aanmelding doen. Het samen verder uitbouwen van initiatieven, met de ondersteuning van op dit moment al meer dan dertig initiatief begeleiders vanuit Udenaar de Toekomst, is een van de belangrijkste peilers van de Passiegroep.

Het Udenfonds
Ook nieuw voor 2018 is de oprichting van het Udenfonds: een aparte stichting waar het werven van middelen en het toekennen daarvan aan burgerinitiatieven, passend bij de 5G's van Uden, de belangrijkste activiteiten zijn.

Samen Denken
Een andere aspect van de vernieuwing richt zich op het samen denken. Kan burgerparticipatie in de lokale democratie bijdragen aan een verbetering van de relatie tussen burger en bestuur? De werkgroep Burgerparticipatie WG1, ontstaan tijdens de burgertop G1000, probeert op verschillende manieren hier verbinding te leggen door middel van deelnames aan diverse lokale en landelijke bijeenkomsten over democratische beleidsthema's. Tenslotte staat op het programma om het visiedocument 2020, dat door de Passiegroep in het verleden is opgesteld, te herijken en de grens naar 2030 te verleggen.

Interesse om mee te doen met Udenaar de Toekomst? Meld je aan via info@udenaardetoekomst.nl.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant