De ontbossing in de Peelse bossen
De ontbossing in de Peelse bossen

Gemeente organiseert excursie in Peelse bossen na herstelwerkzaamheden

Algemeen 1.506 keer gelezen

ODILIAPEEL | CDA Uden uitte in januari kritiek op de dunning van de Peelse bossen. De gemeente Uden geeft in de beantwoording van de schriftelijke vraag van het CDA aan dat er gewerkt wordt binnen de kaders van de natuurbeschermingswet en de gedragscode Flora & Fauna. Om meer uitleg en vragen te beantwoorden, wordt er voor geïnteresseerden een excursie georganiseerd.

De manier waarop op dit moment de werkzaamheden plaatsvinden, en de op het oog desastreuze gevolgen voor het bos en de aanwezige dieren roepen bij CDA Uden veel vragen op. Daarom stelde de partij hier in een schriftelijke vraag vragen over aan de gemeente Uden. Op de vraag of er een Milieu Effect Rapportage is opgesteld voor de ontbossing antwoordt de gemeente dat dit niet noodzakelijk is, gezien er gewerkt wordt binnen de kaders van de natuurbeschermingswet en de gedragscode Flora & Fauna. Wat de partij ook wil weten is hoe de gemeente omgaat met het terugplanten van bomen, ter compensatie van het kappen van de bomen in het bos. Het voornemen van de gemeente Uden is om in een groot aantal van de gemaakte open plekken diverse soorten loofhout aan te brengen. "Deze soorten leveren een bijdrage aan een gevarieerder en natuurlijker bossysteem met een grotere biodiversiteit. Het gaat hierbij om boomsoorten zoals linde, esdoorn, haagbeuk en zoete kers, maar ook struiksoorten zoals hondsroos, hazelaar en veldesdoorn. Met bovenstaande werkwijze wordt voldaan aan de natuurbeschermingswet en rust er geen verdere herplantverplichting op de uitgevoerde werkzaamheden", aldus de gemeente.

Excursie
Ten gevolge van de gedragscode zijn de werkzaamheden voor het grootste gedeelte van het bosgebied uitgevoerd tussen 15 november en 1 januari. "Helaas was het in deze periode ook vaak zeer nat, waardoor zandpaden modderig zijn geworden en diepe rijsporen zichtbaar zijn. Dat geldt ook voor de ingangen in de bospercelen zelf. Deze paden en ingangen van de bospercelen zullen we uiteraard herstellen zodra het weer het toelaat. Na herstelwerkzaamheden aan de zandwegen e.a, zal voor geïnteresseerden een excursie georganiseerd worden om het beheer en de uitgevoerde werkzaamheden in de Peelse bossen, nog nader uit te leggen en eventuele vragen te beantwoorden. Deze excursie zal wellicht plaats vinden medio april."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant